Aktualności Doradcy Smaku

dix_9094-kopia

Chrzan na Wielkanoc

Do Wielkanocy jest jeszcze trochę czasu, choć reklamy w telewizji przypominają o świętach już od kilku dni. Co prawda za wcześnie jeszcze na malowanie jaj i dekorowanie domu, jednakże to już czas zaplanować wielkanocne menu oraz listę zakupów. Bo jak wiemy, dobra organizacja to dobre planowanie.

Już teraz można kupić wszystkie składniki z dłuższą datą przydatności, na przykład przyprawy czy chrzan w słoiczku. Zaoszczędzimy sobie wiele kłopotu i bieganiny na ostatnią chwilę.

Wielkanoc to też dobry moment, aby przypomnieć sobie o tradycyjnych smakach. Tradycyjnych nie znaczy nudnych czy mdłych, wręcz przeciwnie, w polskiej kulturze kulinarnej mamy przecież własne ostre smaki.

Chrzan – lubię to!

Chrzan to trudny i twardy zawodnik – a samodzielne (s)tarcie wymaga nie lada odwagi, dlatego też chrzan tarty w słoiku jest nieocenionym „pomocnikiem”, a obowiązkowym dodatkiem do trio z keczupem i musztardą.

Stary, nowy chrzan

Smak chrzanu trudno pomylić z czymkolwiek. Ten stary, nowy smak nadal zaskakuje – ostrością, kulinarną mocą, naturalną intensywnością smaku i aromatu tak dobrze znaną z dzieciństwa. Choć dziś topowi kucharze z chrzanu nie boją się zrobić choćby lodów (tak!), to smak ten kojarzy się głównie z tradycyjną kuchnią babci.

Kulinarny as w rękawie

Nieważne czy to śniadaniowe jaja na twardo z ostrą oprawą czy gotowana pręga wołowa w wykwintnym sosie, chrzan w słoiczku to mały „as w rękawie”. Już jedna niewielka  łyżeczka uratuje od kulinarnej nudy – odmieni mdły pasztet, urozmaici delikatną z natury białą kiełbasę czy doda polotu zwykłej kanapce. A pomyśleć, że dawniej trzeba było się nieźle napracować, żeby uzyskać przetarty chrzan...

W kuchni babci

Dziś chrzan to domena kulinariów, ale jeszcze 100 lat temu leczono nim przeziębienia i bóle reumatyczne a jego liście stosowano do konserwowania żywności. Obowiązkowo musiał znaleźć się na wielkanocnym stole jako ostry dodatek do szynki na gorąco, białej kiełbasy czy jaj na zimno w chrzanowej oprawie. Przecież musiało być na bogato, suto i obficie.

Anegdoty mówią, że niegdyś bardziej pomysłowe kobiety zakładały narciarskie gogle, ale rozwiązanie oprócz tego, że wywoływało salwy śmiechu, nie do końca zdawało egzamin. A wszystko po to, by przyrządzić miseczkę chrzanu tartego. W sklepach w czasach PRL-u wprawdzie pojawiał się gotowy chrzan w słoikach, ale jego smak pozostawiał wtedy wiele do życzenia. Na całe szczęście dla wszystkich fanów chrzanu dzisiejsze wyroby nie mają nic wspólnego z tymi z dawnych czasów. Do wyboru mamy klasyczny chrzan tarty, apetyczny chrzan żurawinowy czy aksamitny i łagodny krem chrzanowy.

Nie tylko od święta

Chrzan to typowy dodatek do polskich, tradycyjnych dań świątecznych i biesiadnych. Ostra ćwikła świetnie podkręca smak wędlin, a galarecie chrzan nadaje wyrazu. 

Każda pani domu wie, że serwując żurek, trzeba mieć pod ręką słoiczek startego chrzanu, bo tak nakazuje kulinarna tradycja i „poczucie dobrego smaku”. Ale czy chrzan zarezerwowany jest tylko na święta? Lato, grill pali się w ogrodzie, brakuje tylko dobrego jedzenia.

Nie ma lepszej marynaty do karkówki niż ta z piwem i łyżeczką chrzanu! Dip z rukoli, orzeszkami piniowymi i odrobiną chrzanu robi furorę wśród gości, a upieczony pstrąg znika z półmiska jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Chrzan jest idealny do piknikowego koszyka, do kanapek na rodzinną wycieczkę za miasto czy choćby pieczonych mięs na zwykły obiad.

Ale gotowanie to nie tylko te podniosłe chwile, kiedy stajemy się wirtuozami smaku. Gotowanie to sztuka przyrządzenia czegoś dobrego, zaskakującego właśnie wtedy, kiedy nie boimy się prostych rozwiązań. 

To magia, która zmienia zwykły, poniedziałkowy obiad w ucztę. Wystarczy naprawdę niewiele, by zamiast kolejnego schabowego czy smażonego kurczaka rodzina zachwyciła się pulpetami w sosie chrzanowym czy tortillą na ostro. 

Warto o tym pomyśleć, przemierzając sklepowe półki w poszukiwaniu czegoś „oryginalnego”. Proste rozwiązania często są najlepsze. Bon appetit!

 

 

Sałatka z jajek przepiórczych i łososia

Składniki:

25 jajek przepiórczych

10 dag łososia wędzonego

2 łyżki kaparów

Mix sałat

 

Sos:

1 łyżeczka soku z cytryny

1 szklanka śmietany 22-procentowej

1 łyżeczka Chrzanu tartego Smak

2 łyżki posiekanej rzeżuchy

1 łyżka Koperku suszonego Prymat

1 łyżeczka Papryki słodkiej Prymat

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i opłukać zimną wodą. Łososia pokroić w szerokie, krótkie paski. Jajka przekroić na pół, dodać łososia, kapary i wymieszać. Przygotować sos: śmietanę ubić z sokiem z cytryny, wymieszać z chrzanem, rzeżuchą i koperkiem Prymat, posolić i popieprzyć. Sałatkę polać sosem, wymieszać i posypać papryką Prymat.

 

Wielkanocne roladki z farszem chrzanowo-jajecznym

 

Składniki dla 4 osób:

2 wędzone piersi z indyka

4 jajka

2 łyżki Chrzanu tartego Smak

1 łyżka majonezu

1 łyżka Natki pietruszki Prymat

1 łyżka Kopru Prymat

 

Szczypta soli i Czosnku granulowanego Prymat

Pieprz ziołowy Prymat do smaku

Mały pęczek szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Drobno posiekać i dokładnie wymieszać z chrzanem, majonezem oraz natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piersi pokroić w cienkie plasterki. Na każdy plaster nałożyć odrobinę farszu i zawijać formując roladki. Każdą roladkę można przewiązać szczypiorkiem, przed podaniem schłodzić.

 

 

Wielkanocna pieczeń w ziołowej kruszonce z ćwikłą i chrzanem 

Składniki dla 4 osób: 

1,8 kg udźca cielęcego

2 białe cebule

Świeża natka pietruszki

Sól ziołowa, Pieprz czarny grubo mielony, Rozmaryn, Tymianek Prymat

Olej rzepakowy

Chrzan tarty, Ćwikła z chrzanem Smak

 

Przygotowanie

Mięso umyć i oczyścić. Z każdej strony oprószyć solą i pieprzem. Cebule posiekać, przełożyć do miseczki i wymieszać z łyżką rozmarynu, tymianku i świeżą natką. Powstałą mieszanką natrzeć mięso. 

Rozgrzać szeroki rondel lub patelnię i z każdej strony obsmażyć mięso. Następnie przełożyć do formy żaroodpornej  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. 

Mięso w trakcie pieczenia polewać wytopionym sosem. Gotową pieczeń wyjąć z piekarnika  a następnie zawinąć na kwadrans w folię aluminiową by odpoczęło. 

Podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z tartym chrzanem Smak i ćwikłą.

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Ta pieczeń wygląda znakomicie :)
  • 0
    20151106_180026
    Opublikowano

    Konczi

    Przedsmak świąt ... Chrzan - klasyka która trwa :)
  • 0
    moje-zdjecie
    Opublikowano

    jola91

    Chrzan to nieodłączny dodatek na Wielkanocnym stole ;)

Dodaj komentarz