Do Wielkanocy jest jeszcze trochę czasu, choć reklamy w telewizji przypominają o świętach już od kilku dni. Co prawda za wcześnie jeszcze na malowanie jaj i dekorowanie domu, jednakże to już czas zaplanować wielkanocne menu oraz listę zakupów. Bo jak wiemy, dobra organizacja to dobre planowanie.
Już teraz można kupić wszystkie składniki z dłuższą datą przydatności, na przykład przyprawy czy chrzan w słoiczku. Zaoszczędzimy sobie wiele kłopotu i bieganiny na ostatnią chwilę.
Wielkanoc to też dobry moment, aby przypomnieć sobie o tradycyjnych smakach. Tradycyjnych nie znaczy nudnych czy mdłych, wręcz przeciwnie, w polskiej kulturze kulinarnej mamy przecież własne ostre smaki.
Chrzan – lubię to! Chrzan to trudny i twardy zawodnik – a samodzielne (s)tarcie wymaga nie lada odwagi, dlatego też chrzan tarty w słoiku jest nieocenionym „pomocnikiem”, a obowiązkowym dodatkiem do trio z keczupem i musztardą. Stary, nowy chrzan Smak chrzanu trudno pomylić z czymkolwiek. Ten stary, nowy smak nadal zaskakuje – ostrością, kulinarną mocą, naturalną intensywnością smaku i aromatu tak dobrze znaną z dzieciństwa. Choć dziś topowi kucharze z chrzanu nie boją się zrobić choćby lodów (tak!), to smak ten kojarzy się głównie z tradycyjną kuchnią babci. |
Kulinarny as w rękawie
Nieważne czy to śniadaniowe jaja na twardo z ostrą oprawą czy gotowana pręga wołowa w wykwintnym sosie, chrzan w słoiczku to mały „as w rękawie”. Już jedna niewielka łyżeczka uratuje od kulinarnej nudy – odmieni mdły pasztet, urozmaici delikatną z natury białą kiełbasę czy doda polotu zwykłej kanapce. A pomyśleć, że dawniej trzeba było się nieźle napracować, żeby uzyskać przetarty chrzan...
W kuchni babci
Dziś chrzan to domena kulinariów, ale jeszcze 100 lat temu leczono nim przeziębienia i bóle reumatyczne a jego liście stosowano do konserwowania żywności. Obowiązkowo musiał znaleźć się na wielkanocnym stole jako ostry dodatek do szynki na gorąco, białej kiełbasy czy jaj na zimno w chrzanowej oprawie. Przecież musiało być na bogato, suto i obficie.
Anegdoty mówią, że niegdyś bardziej pomysłowe kobiety zakładały narciarskie gogle, ale rozwiązanie oprócz tego, że wywoływało salwy śmiechu, nie do końca zdawało egzamin. A wszystko po to, by przyrządzić miseczkę chrzanu tartego. W sklepach w czasach PRL-u wprawdzie pojawiał się gotowy chrzan w słoikach, ale jego smak pozostawiał wtedy wiele do życzenia. Na całe szczęście dla wszystkich fanów chrzanu dzisiejsze wyroby nie mają nic wspólnego z tymi z dawnych czasów. Do wyboru mamy klasyczny chrzan tarty, apetyczny chrzan żurawinowy czy aksamitny i łagodny krem chrzanowy.
Nie tylko od święta
Chrzan to typowy dodatek do polskich, tradycyjnych dań świątecznych i biesiadnych. Ostra ćwikła świetnie podkręca smak wędlin, a galarecie chrzan nadaje wyrazu.
Każda pani domu wie, że serwując żurek, trzeba mieć pod ręką słoiczek startego chrzanu, bo tak nakazuje kulinarna tradycja i „poczucie dobrego smaku”. Ale czy chrzan zarezerwowany jest tylko na święta? Lato, grill pali się w ogrodzie, brakuje tylko dobrego jedzenia. Nie ma lepszej marynaty do karkówki niż ta z piwem i łyżeczką chrzanu! Dip z rukoli, orzeszkami piniowymi i odrobiną chrzanu robi furorę wśród gości, a upieczony pstrąg znika z półmiska jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Chrzan jest idealny do piknikowego koszyka, do kanapek na rodzinną wycieczkę za miasto czy choćby pieczonych mięs na zwykły obiad. Ale gotowanie to nie tylko te podniosłe chwile, kiedy stajemy się wirtuozami smaku. Gotowanie to sztuka przyrządzenia czegoś dobrego, zaskakującego właśnie wtedy, kiedy nie boimy się prostych rozwiązań. To magia, która zmienia zwykły, poniedziałkowy obiad w ucztę. Wystarczy naprawdę niewiele, by zamiast kolejnego schabowego czy smażonego kurczaka rodzina zachwyciła się pulpetami w sosie chrzanowym czy tortillą na ostro. |
Warto o tym pomyśleć, przemierzając sklepowe półki w poszukiwaniu czegoś „oryginalnego”. Proste rozwiązania często są najlepsze. Bon appetit!
Sałatka z jajek przepiórczych i łososia
Składniki:
25 jajek przepiórczych
10 dag łososia wędzonego
2 łyżki kaparów
Mix sałat
Sos:
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szklanka śmietany 22-procentowej
1 łyżeczka Chrzanu tartego Smak
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
1 łyżka Koperku suszonego Prymat
1 łyżeczka Papryki słodkiej Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i opłukać zimną wodą. Łososia pokroić w szerokie, krótkie paski. Jajka przekroić na pół, dodać łososia, kapary i wymieszać. Przygotować sos: śmietanę ubić z sokiem z cytryny, wymieszać z chrzanem, rzeżuchą i koperkiem Prymat, posolić i popieprzyć. Sałatkę polać sosem, wymieszać i posypać papryką Prymat.
Wielkanocne roladki z farszem chrzanowo-jajecznym
Składniki dla 4 osób:
2 wędzone piersi z indyka
4 jajka
2 łyżki Chrzanu tartego Smak
1 łyżka majonezu
1 łyżka Natki pietruszki Prymat
1 łyżka Kopru Prymat
Szczypta soli i Czosnku granulowanego Prymat
Pieprz ziołowy Prymat do smaku
Mały pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Drobno posiekać i dokładnie wymieszać z chrzanem, majonezem oraz natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piersi pokroić w cienkie plasterki. Na każdy plaster nałożyć odrobinę farszu i zawijać formując roladki. Każdą roladkę można przewiązać szczypiorkiem, przed podaniem schłodzić.
Wielkanocna pieczeń w ziołowej kruszonce z ćwikłą i chrzanem
Składniki dla 4 osób:
1,8 kg udźca cielęcego
2 białe cebule
Świeża natka pietruszki
Sól ziołowa, Pieprz czarny grubo mielony, Rozmaryn, Tymianek Prymat
Olej rzepakowy
Chrzan tarty, Ćwikła z chrzanem Smak
Przygotowanie:
Mięso umyć i oczyścić. Z każdej strony oprószyć solą i pieprzem. Cebule posiekać, przełożyć do miseczki i wymieszać z łyżką rozmarynu, tymianku i świeżą natką. Powstałą mieszanką natrzeć mięso.
Rozgrzać szeroki rondel lub patelnię i z każdej strony obsmażyć mięso. Następnie przełożyć do formy żaroodpornej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
Mięso w trakcie pieczenia polewać wytopionym sosem. Gotową pieczeń wyjąć z piekarnika a następnie zawinąć na kwadrans w folię aluminiową by odpoczęło.
Podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z tartym chrzanem Smak i ćwikłą.