Aktualności Doradcy Smaku

img_3147

Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5.

Kuchnia polska obfituje w wiele tradycyjnych przepisów - znowu wraca również moda na podroby. Andrzej Polan proponuje przepis na zupę z żołądków, ale inaczej - żołądki najczęściej podaje się z chlebem, nasz Doradca Smaku rekomenduje zupę... podaną z puree ziemniaczanym! Czy też uważacie, że takie połączenie pasuje do podrobów? 

Żołądki przyprawiamy nierozerwalnym połączeniem przypraw - liścia laurowego i ziela angielskiego. Te dwie przyprawy występują zawsze razem - jak dodajemy liść laurowy, dodajemy również ziele angielskie - i na odwrót. Dodatkowo smak zupy wzmocnimy smakiem gałki muszkatołowej i imbiru. Na koniec gotowania nad wywarem delikatnie rozcieramy majeranek, dzięki czemu aromat przyprawy jeszcze bardziej wzmocni smak zupy. 

Gotową zupę przed podaniem przelewamy do osobnych dzbanków. Dopiero przed samym posiłkiem wylewamy wywar na puree z mięsem. Tak przygotowana zupa z odpowiednio dobranymi przyprawami to idealnie rozgrzewająca potrawa na chłodny marcowy dzień. 

 

Zupa z żołądków drobiowych z warzywami

 

300 g żołądków drobiowych

2 l Rosołu drobiowego z włoszczyzną Kucharek

1 mały korzeń selera

1 korzeń pietruszki

1 duża marchew

Liść laurowy Prymat

Ziele angielskie całe Prymat

Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Imbir mielony Prymat

Majeranek otarty Prymat

Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat

Olej rzepakowy

 

Purée ziemniaczane:

3 ugotowane ziemniaki

2 łyżki chrzanu śmietankowego

2-3 łyżki śmietany 30%

 

Do gotującego się rosołu dodajemy żołądki drobiowe, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy ok. 50 min aż żołądki będą miękkie. Na 10 min przed końcem gotowania dodajemy do żołądków pokrojone w słupki seler, pietruszkę i marchew. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i imbirem. Pod koniec dodajemy do smaku roztarty w dłoniach majeranek, świeżo mieloną sól i pieprz czarny. Ugotowane żołądki i warzywa wyjmujemy z bulionu. Żołądki kroimy w paski i przekładamy razem z warzywami na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy do zrumienienia. Przyprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Purée ziemniaczane: ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich 2 łyżki chrzanu oraz śmietanę. Śmietana powinna mieć temperaturę pokojową. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając i zdejmujemy z ognia.

Na dnie talerzy układamy purée oraz podsmażone żołądki z warzywami. Bulion podajemy w osobnym naczyniu i wlewamy na talerze bezpośrednio przed podaniem. Danie możemy ozdobić ulubionymi kiełkami i polać olejem koprowym (łączymy olej z posiekanym pęczkiem koperku. Następnie podgrzewamy, miksujemy i przecedzamy).

 

Zapraszamy do oglądania programu "Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku, o godz. 20.10, w telewizji TVN.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Ja robię trochę inną wersja ale Wasza wersja wygląda bardzo apetycznie :) Z pewnością skorzystam z przepisu .
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Pychotka Jest super smaczna i bardzo sycąca, polecam.

Dodaj komentarz