Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6

Znakomity pomysł na rodzinny obiad lub spotkanie w gronie osób, na których chcielibyście zrobić wrażenie. Proste składniki takie jak mięso wołowe czy kasza gryczana przyrządzamy z dodatkiem aromatycznych i intensywnych w smaku borowików i słodkiej cebuli. Mamy także sposób, jak kreatywnie wykorzystać zalewę z suszonych pomidorów i kaparów. 

Marynatę do rozbitego mięsa wołowego stanowić będą zmieszane ze sobą: olej rzepakowy, przyprawa do wołowiny oraz delikatna musztarda stołowa. W ten sposób mięso przez godzinę leżakować będzie w niezwykłej kompozycji smaków i aromatów. Po obsmażeniu dusimy je do uzyskania pożądanej miękkości i kruchości. Kasza gryczana zmieszana zostanie z ugotowanymi, a następnie podsmażonymi borowikami, zeszkloną cebulą, olejem z suszonych pomidorów oraz odrobiną wołowego rosołu. Całość prezentuje się pięknie, podana w dwóch oddzielnych smakowicie parujących naczyniach, z dodatkiem świeżych zielonych kolorów.

Składniki:
1 kg mięsa wołowego zrazowego
80 g suszonych borowików
Kilka Pomidorów suszonych Smak
3 cebule
400 g kaszy gryczanej
1 l Rosołu wołowego Kucharek
4 łyżki mąki pszennej
Kilka Kaparów Smak
Kilka Ogórków kwaszonych Smak
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól ziołowa Prymat, Pieprz czarny Prymat

Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki Musztardy stołowej Prymat
Przyprawa do wołowiny Prymat

Sposób przygotowania:

Marynata: dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty. Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy. Kawałki mięsa nakłuwamy, wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Grzyby podgotowujemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i oleju z suszonych pomidorów. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby i chwilę smażymy. Dodajemy podgotowaną wcześniej kaszę gryczaną, 2 łyżki rosołu wołowego, czarny pieprz oraz sól ziołową do smaku.

Zamarynowane mięso oprószamy mąką i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dolewamy 2 łyżki zalewy z kaparów dla zaostrzenia smaku. Bitki podlewamy rosołem i dusimy ok. 1-1½ godziny. W trakcie duszenia mieszamy i podlewany rosołem. Przed końcem duszenia dodajemy posiekane kapary i pokrojone w paski suszone pomidory.

Gotowe mięso przekładamy do miski. Polewamy powstałym w trakcie duszenia sosem i posypujemy obranymi i pokrojonymi w cienkie paski ogórkami. Kaszę gryczaną przekładamy do drugiej miski. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17.55, w telewizji POLSAT.

Maridka19 08.03.2016 07:53
To musi być bardzo smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak