Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc_9_dorsz_fasolka_foto_krystian_szczesny_0374

Mój przepis na...: Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem, odc. 5

Niejednokrotnie wakacje czy urlop w słonecznych miejscach przywołujemy w pamięci za pomocą smaków. Robert Sowa zakochał się w dorszu w hiszpańskich klimatach – podanym z bekonem, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Połączenie może wydawać się niezwykle szalone, ale kulinarnie inspirujące!

Jedna z naszych użytkowniczek zapytała Roberta Sową o to jak odróżnić świeżą rybę od tej nie nadającej się do jedzenia. Jest wiele sposobów weryfikowania świeżości ryb, natomiast Robert Sowa polecił, że warto nacisnąć rybę palcem – jeśli filet wróci do swojego kształtu, to oznacza, że jest świeży.

Mając już wybraną rybę przechodzimy do przyrządzania naszego wakacyjnego wspomnienia. Olej z suszonych pomidorów doda smaku i koloru naszej potrawie. Z kolei do ryb idealnie nadawać się będzie pieprz cytrynowy. Żeby ryba była jeszcze bardziej soczysta warto podlewać ją marynatą podczas smażenia.

A Wy jakie macie kulinarne wspomnienia?

 

 

Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem

Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g filetów z dorsza
2 łyżki masła
100 g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g białej fasolki (ugotowanej lub z puszki)
8 pomidorów koktajlowych
5 Pomidorów suszonych Smak
Tymianek Prymat
½ pęczka natki pietruszki
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska Prymat w młynku

Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
Do smaku olej z Pomidorów suszonych Smak
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
2 łyżki Pieprzu cytrynowego Prymat

Marynata: do miski wlewamy olej rzepakowy, odrobinę oleju z suszonych pomidorów, musztardę oraz Pieprz cytrynowy i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy filety z dorsza.

Zamarynowaną rybę przekładamy na patelnię z rozgrzanym  masłem i obsmażamy krótko z dwóch stron. W trakcie smażenia smarujemy filety pozostałą marynatą. Następnie kawałki ryby przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 15 min do piekarnika nagrzanego do 180̊ C (z termoobiegiem).

Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę cebulę i czosnek, a po chwili pokrojony w kostkę boczek. Całość mieszamy i chwilę smażymy. Następnie dodajemy fasolę, połówki pomidorków koktajlowych oraz pokrojone w paski pomidory suszone. Przyprawiamy do smaku tymiankiem. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i dodajemy sól oraz pieprz.

Upieczoną rybę podajemy na aromatycznej fasoli z warzywami, udekorowaną natką pietruszki.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Bardzo smakowita propozycja :)

Dodaj komentarz