Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc_6_ekalopki_piwo_sliwki_foto_krystian_szczesny_0169

Mój przepis na…: Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami, odc. 4

Włoskie scallopine di maiale czy polskie eskalopki wieprzowe to nic innego jak rozbite mięso i obsmażone w tłuszczu. Eskalopki mogą być zarówno z mięsa kurczaka, wieprzowego czy indyka, jak i z ryby. Są szybkie w przygotowaniu, a zarazem sycące. Świetnie smakują zarówno z ziemniakami, jak i kluskami. W dzisiejszym odcinku programu Robert Sowa przygotował męską kuchnię dla każdego kibica – rozbity schab marynowany w piwie.

Podczas przygotowywania eskalopek rozbijamy mięso tłuczkiem na desce. Żeby uniknąć niepotrzebnego zabrudzenia kuchni, warto przykryć mięso folią spożywczą lub włożyć do worka, dzięki czemu mięso nie będzie chlapać na około.

Do tak przygotowanego mięsa warto przygotować sos, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej kruche. Jedna z naszych użytkowniczek zapytała jaki sos będzie najlepszy do eskalopek? Powinien to być wyrazisty sos. Oczywiście świetnie sprawdzą się np. z sosem grzybowym, ale Robert Sowa tym razem proponuje sos z suszonych śliwek duszonych w piwie.

Do tak przygotowanego mięsa podajemy lekką sałatkę i np. ziemniaki. Smacznego!

 

Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z wędzonymi śliwkami

 

 

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg chudego wieprzowego schabu

Mąka do oprószenia mięsa

2 czerwone cebule

1 por

½ szklanki rodzynek 

8 wędzonych śliwek

2 łyżki masła

2 łyżki miodu wielokwiatowego

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 butelka słodkiego ciemnego piwa

2 łyżki Przyprawy do wina i piwa Prymat

500 g mini ziemniaków

2 łyżki Przyprawy do ziemniaków Prymat 

Olej rzepakowy

Do smaku: Pieprz czarny Prymat

 

Marynata:

1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat

½ szklanki oleju rzepakowego

1 op.  Przyprawy do wieprzowiny Prymat 

Marynata: do miski wlewamy olej rzepakowy, dodajemy musztardę delikatesową, Przyprawę do wieprzowiny i dokładnie mieszamy.

Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm, układamy na desce, przykrywamy folią, lekko rozbijamy i obtaczamy mięso marynacie. Zamarynowane mięso oprószamy mąką i obsmażamy z dwóch stron na patelni z mocno rozgrzanym olejem.

Cebulę i białą część pora kroimy w plastry. Przekładamy na drugą patelnię z rozgrzanym olejem, dorzucamy rodzynki, wędzone śliwki, 1 łyżkę masła, miód i sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym i chwilę dusimy. Następnie wlewamy piwo i zagotowujemy. Na koniec dodajemy Przyprawę do wina i piwa, dokładnie mieszamy i całość jeszcze chwilę dusimy.

Obsmażone eskalopki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, przekładamy do sosu i dusimy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju oraz 1 łyżkę masła i wrzucamy na nią ugotowanie i pokrojone na mniejsze cząstki ziemniaki. Ziemniaki posypujemy obficie Przyprawą do ziemniaków i obsmażamy aż się zrumienią.

Gotowe eskalopki podajemy z sosem i ziemniaczkami. Danie możemy ozdobić ulubionymi kiełkami.

Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17.55, w telewizji POLSAT.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    jola
    Opublikowano

    Jolcia_90

    Zapowiada się smacznie :)
  • 0
    moje-zdjecie
    Opublikowano

    jola91

    Eskalopki pierwsza klasa ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    dodi

    ale bym zjadła

Dodaj komentarz