Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grecka kuchnia Teo Vafidisa: Owoce morza i warzywa zapieczone w cieście filo

Grecka kuchnia Teo Vafidisa: Owoce morza i warzywa zapieczone w cieście filo

Tematem dzisiejszej lekcji będzie przysmak prosto ze słonecznej Grecji. Ciasto filo, w którym zapieczemy soczyste i świeże owoce morza z warzywami, pozwala na prawdziwe kulinarne wyczyny. Dzięki swojej elastycznej konsystencji oraz neutralnemu smakowi można je wykorzystać zarówno do słonych, jak i słodkich dań. Zapraszamy na kolejną wyprawę do Grecji. 

Zanim przystąpimy do przygotowania dania według receptury znanego kulinarnego autorytetu, kilka słów na temat ciasta filo,  które wywodzi się z greckiej kuchni, ale stało się bardzo popularne także poza jej granicami.

Filo, a dokładnie po grecku philo, oznacza liść. To nazwa idealna dla tego rodzaju ciasta, ponieważ ma ono postać bardzo cienkich płatów i robione jest z białej mąki o dużej zawartości glutenu (co zwiększa kleistość) oraz niewielkiej ilości oleju, wody i soli. Dzięki temu cienkie płaty ciasta filo są bardzo elastyczne i nie rwą się jak inne cieniutkie ciasta. Ciasto filo można kupić schłodzone lub zamrożone. Jeśli będziecie używać mrożonego filo, pamiętajcie, aby najpierw rozmrozić je w temperaturze pokojowej. Ze względu na neutralny smak, można go używać zarówno do dań słonych, jak i słodkich.

Krok 1 – lista składników

450 g (1 opakowanie) ciasta filo
oliwa z oliwek
500 g owoców morza
1/2 bakłażana
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 cukinia
1 marchew
1 pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka Ouzo
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka świeżego estragonu
Liście pora do związywania sakiewek
sól
pieprz

Krok 2

Warzywa pokrój w kostkę.

Krok 3

Pomidora obierz ze skóry i zmiksuj.

Krok 4

Czosnek obierz i posiekaj.

Krok 5

Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pozostałe warzywa <bakłażana, cukinię i marchewkę>. Podsmaż przez 2 minuty i „zgaś”, dolewając Ouzo.

Krok 6

Dodaj zmiksowanego pomidora, koncentrat pomidorowy i cukier. Sos zagotuj.

Krok 7

Dodaj owoce morza oraz sól i pieprz do smaku.

Krok 8

Kiedy sos się zredukuje do minimum, zdejmij garnek z ognia, przypraw estragonem, zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Krok 9

Rulon ciasta filo przekrój w poprzek na 2 kawałki, rozwiń arkusze i przekrój je jeszcze na połowę.

Krok 10

Co drugi arkusz posmaruj oliwą i przełóż na krzyż jeden na drugi, tworząc X. Przygotuj w ten sposób cztery sakiewki.

Krok 11

Na środek każdej sakiewki nałóż porcję farszu z owocami morza i warzywami. Brzegi ciasta zawiń i zwiąż kawałkiem pora.

Krok 12

Sakiewki ułóż na posmarowanej oliwą blaszce, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 15 minut na złoty kolor.

Maridka19 03.03.2016 08:14
Ależ to smakowicie się prezentuje .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak