Aktualności Doradcy Smaku

img_3017

Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2

Pożywna i tryskająca zdrowiem sałatka to kolejna propozycja od Doradcy Smaku. Pełno w niej zaskakujących połączeń i niecodziennie używanych w kuchni produktów. Znajdują się tutaj zapieczone buraki ze śliwkami, mus z fasoli i ziół, a także sadzone jajka przepiórcze. 

Przepyszne i niesamowicie zdrowe buraki w połączeniu z jeszcze zdrowszą fasolą to punkt wyjściowy. Lecz zaskoczy nas tutaj jeszcze wiele, każdy kęs sprawi bardzo przyjemną niespodziankę. Mimo że przygotowanie potrawy wymaga zastosowania kilku rodzajów obróbki termicznej, całość nie zabiera wiele czasu. Kropkę nad „i” stanowi harmonijny vinegret z musztardy francuskiej, octu winnego, miodu i i świeżego kopru. Danie zaserwować możemy jako smaczny podwieczorek, zdrową kolację, a nawet samodzielny obiad. Odnajdziemy tutaj moc kolorów, smaków i przenikających się aromatów ziół i przypraw. To ciekawe danie, które warto przygotować nie tylko dla rodziny lub przyjaciół, ale także po prostu dla siebie. Koniecznie wypróbujcie i zaserwujcie sobie dawkę witamin i radosnych smaków w oczekiwaniu na cieplejszą pogodę. 

 

Składniki dla 2-3 osób:
5 czerwonych podłużnych buraków
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka cukru kryształu
3 śliwki
Ocet winny
150 g białej fasoli z puszki
1 zielony ogórek
Pęczek natki pietruszki
Ogóreczki konserwowe Smak
5 jajek przepiórczych
Musztarda francuska Prymat
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
Gałązka koperku
Olej rzepakowy
Do smaku: Tymianek, Cząber, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy trzy obrane i pokrojone w grube plastry buraki oraz przekrojone na pół śliwki. Posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem, pieprzem oraz solą. Mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na wierzch rozkruszamy masło klarowane. Blachę przykrywamy folią i wstawiamy na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy na puree. Pozostałe 2 buraki gotujemy, obieramy i kroimy w plastry. Następnie marynujemy w wodzie, cukrze i occie w proporcji 1:1:1 przez około 20 minut.

Fasolę odcedzamy i przekładamy do miski. Ogórek przekrawamy wzdłuż, wydrążamy łyżeczką środek z pestkami, pozostałą część kroimy na małe kawałki i przekładamy do fasoli. Dodajemy cząber, sól, kolorowy pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Całość rozdrabniamy na mus.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wbijamy jaja przepiórcze, dodajemy sól, pieprz i od razu zdejmujemy patelnię z ognia. 2 łyżeczki musztardy łączymy z miodem, odrobiną octu winnego oraz opcjonalnie świeżym koperkiem.

Na talerz nakładamy mus z białej fasoli, na to puree z buraka, osuszone marynowane buraki oraz jajka przepiórcze. Podajemy z sosem musztardowo-miodowym i ogóreczkami przekrojonymi na pół. Możemy ozdobić kiełkami groszku.

Zapraszamy do oglądania programu "Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku, o godz. 20.10, w telewizji TVN.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczna sałatka :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Świetny przepis

Dodaj komentarz