Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc_8_ogorkowa_zeberka_foto_krystian_szczesny_0309

Zobacz odcinek: Mój przepis na…: Zupa ogórkowa z wędzonymi żeberkami, odc. 1

Zupy to bardzo istotny element kuchni polskiej. Wachlarz najpopularniejszych jest bardzo szeroki. Z pewnością jedno z czołowych miejsc zajmuje zupa ogórkowa. O tym, w jaki sposób ją urozmaicić i z czym podawać, opowiedział Robert Sowa w pierwszym odcinku programu „Mój przepis na…”.

Zupa ogórkowa to jedna z najbardziej ulubionych zup w kuchni polskiej. Przygotowywana na wywarze mięsnym z dodatkiem startych ogórków kiszonych lub w wersji dla zabieganych – z gotowego przecieru ogórkowego.

Większość osób kojarzy ją z okresem dzieciństwa, kiedy to mamy i babcie przyrządzały ją na niedzielny obiad. Lekko kwaskowaty charakter, dodatkowo wzmocniony wędzonymi żeberkami tworzy harmonijną całość tak lubianą przez praktycznie wszystkich. Aby nie tylko dobrze smakowała, ale też dobrze się prezentowała, można dla dekoracji podać ją z dodatkiem kiełków.

Zupa ogórkowa to smaczna propozycja na codzienny obiad. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, co stanowi jej dodatkową zaletę.


Doradcy pytają, Sowa odpowiada

W programie Pani Marta z Wrocławia zapytała Roberta Sowę, co bardziej pasuje do zupy ogórkowej - natka pietruszki czy koperek? Odpowiedź jest prosta! Zupa ogórkowa doskonale współgra z koperkiem, dlatego też nie powinniśmy obawiać się dodawać go do przygotowanej zupy. Wzmocni to z pewnością jej smak.

Zapraszamy do oglądania I sezonu programu "Mój przepis na…" codziennie od poniedziałku do piątku o 17.55 na antenie Polsat.

 

Zupa ogórkowa z wędzonymi żeberkami

Składniki dla 4 osób:
200 g wędzonych żeberek
1,5 l Rosołu z kury Kucharek
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy Prymat
2 cebule
3 łyżki masła
1 mała marchew
1 mała pietruszka
¼ selera
2 ziemniaki
Koperek suszony Prymat
1 słoik Przecieru ogórkowego Smak
150 ml śmietany 30%
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat

Sposób przygotowania:

W garnku przygotowujemy 1,5 l rosołu z kury, przygotowanego na 2 kostkach rosołowych. Do gotującego się rosołu wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki żeberka. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego oraz 6 liści laurowych. Gotujemy do momentu aż żeberka będą miękkie.
Cebule kroimy w kostkę i smażymy na patelni z połową rozgrzanego masła. Do cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchew, pietruszkę i seler.
Gdy żeberka będą miękkie, wyjmujemy je z rosołu, a do garnka wrzucamy pokrojone w drobną kostkę surowe ziemniaki i włoszczyzną z patelni. Przyprawiamy do smaku suszonym koperkiem i pieprzem. Na patelni na której wcześniej smażyliśmy warzywa rozgrzewamy pozostałe masło i wykładamy Przecier ogórkowy. Chwilę podsmażamy. Z ugotowanych żeberek obieramy mięso, drobno je siekamy i przekładamy do zupy. Całość gotujemy. Gdy ziemniaki są miękkie, zmniejszamy ogień, do zupy dodajemy podsmażony przecier oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Gotową zupę możemy udekorować kiełkami.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    taka zupka jest bardzo smaczna :)
  • 0
    p41-2
    Opublikowano

    Futka

    Już nie mogę się doczekać programu :) Uwielbiam Roberta Sowę :D

Dodaj komentarz