Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Comfort food, czyli jedzenie na pocieszenie...

Znamy już od lat fast food, coraz modniejsze jest slow food, jednak nadal dla wielu obce jest określenie comfort food.

To angielskie określenie na jedzenie, które przywołuje sentymentalne odczucia, budzi stare wspomnienia, np. pysznego prostego babcinego obiadu czy kuchni mamy. Taka “proustowska magdalenka”... 

Na osłodę i niepogodę

Czy może być lepszy moment na takie jedzenie niż przedwiośnie – bure, ponure i zimne. Wszyscy wokół chorują, łapią doła, bo nie ma jeszcze słońca, za wcześnie wciąż na nowalijki... Pozostaje pocieszyć się dobrym jedzeniem, które poprawi humor, doda energii, sprawi, że będzie nam lepiej. Czy to działa? Oczywiście, że tak! Jeśli nie jest to codzienność, a jedynie chwila zapomnienia, czemu nie...

Tak to się nieszczęśliwie składa, że jedzenie na pocieszenie zwykle zawiera sporo węglowodanów. Dlatego ważne, aby comfort food było jedynie odskocznią, a nie sposobem radzenia sobie ze stresem czy też jego „zajadaniem”. 

Tabliczka czekolady czy kotlet mielony?

Niekoniecznie musi to być tabliczka czekolady czy pudełko lodów jak z amerykańskiego filmu. Comfort food po polsku to ulubione, proste polskie potrawy takie jak rosół, kopytka czy gulasz. Zjedzenie domowego obiadu działa czasem cuda, szczególnie, kiedy dopadnie nas przeziębienie. Rozgrzewający, domowy rosół na obiad, a potem schabowy z ziemniakami czy naleśniki z serem mogą postawić na nogi niemal jak antybiotyk. Kiedy złapie nas chandra lub pokłócimy się z przyjaciółką – sernik na pewno pomoże.

Coraz rzadziej tradycyjna kuchnia polska jest codziennością. Dlatego też tak bardzo smakuje nam domowy obiad u mamy, która na nasz przyjazd przyrządza ulubione dania. Polskie comfort food to zwykle potrawy, które wymagają nieco więcej zachodu – bigos, flaki czy pierogi. Może ten wkład pracy, zaangażowania, jakie trzeba w nie włożyć czynią z nich właśnie doskonałe jedzenie na pocieszenie.

Comfort food, czyli jedzenie na pocieszenie...

 

Comfort food, czyli jedzenie na pocieszenie...

 

Jedzenie na pocieszenie po polsku

Wikipedia wskazuje na cały szereg dań, które dobrze wpływają na stan ducha, niekoniecznie figury. Poniżej lista potraw, które zostały uznane za polskie comfort food

 

Barszcz z uszkami
Boczek
Bigos
Budyń waniliowy z malinami
Kotlet schabowy
Flaki
Golonka
Gulasz
Zupa grzybowa
Jagody ze śmietaną
Kapuśniak
Kopytka
Łazanki
Makaron ze śmietaną i truskawkami
Mielone z ziemniakami i mizerią
Naleśniki z twarogiem
Zupa ogórkowa
Pierogi
Placki ziemniaczane
Rosół
Sernik
Śledź w oleju
Zupa pomidorowa
Żurek
Comfort food, czyli jedzenie na pocieszenie...

                 

  

 

                    

 

Różne smaki pocieszenia

Jedzenie typu comfort food wiąże się ściśle z kuchnią danego kraju. To co nas pociesza, niekoniecznie będzie smakowało innym obywatelom świata. Uwielbiany przez nas żurek nie będzie miał takie samego znaczenia np. dla naszych zachodnich sąsiadów. Na przykład Brytyjczyków lepiej pociesza chicken tikka butter masala lub fish and chips. Dla Włochów takim jedzeniem jest lasagne, Amerykanie kochają hamburgery, frytki i apple pie, czyli szarlotkę, a Kanadyjczycy – pączki (dumplings).

Idealne na pocieszenie, poprawę złego nastroju czy marcowe przeziębienie. Comfort food należy się, od czasu do czasu każdemu...

 

Nasze propozycje comfort food

 

Szarlotka

 

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 kg jabłek np. Antonówka lub Szara Reneta
Kwasek cytrynowy Prymat
Cynamon mielony Prymat
Masło i bułka tarta do formy
Laska wanilii Prymat

Comfort food, czyli jedzenie na pocieszenie...                   Comfort food, czyli jedzenie na pocieszenie...

Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki usuwając gniazda nasienne. Jabłka przełożyć do miski, posypać kwaskiem cytrynowym, który zapobiegnie ich ściemnianiu oraz cynamonem, odstawić. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać przesianą mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wylać ciasto. Na wierzchu układać kawałki jabłek, lekko wciskając je w ciasto. Gotowe wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem wymieszanym z ziarnami wanilii.

Na wierzch szarlotki można zrobić podpalaną bezę włoską np. o smaku kardamonu.

 

Placki ziemniaczane

Składniki dla 4 osób:
250 g kapusty kwaszonej
600 g startych ziemniaków
1 pokrojona w kostkę cebula
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
1 opakowanie Przyprawy do bigosu Prymat
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kapustę odcisnąć, poszatkować, a następnie połączyć z ziemniakami, cebulą, jajkiem, mąką i ziarnami, doprawić do smaku. Z ciasta uformować placki i usmażyć na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.

Comfort food, czyli jedzenie na pocieszenie... Comfort food, czyli jedzenie na pocieszenie...

 

Megi 01.03.2016 07:49
świetny przepis
Futka 29.02.2016 21:38
Uwielbiam takie słodkie pocieszenia :)
29.02.2016 20:38
Fajna szarlotka,ale była już tutaj publikowana.
bietka 29.02.2016 20:19
ja też z chęcią zjadłabym kawałeczek tej szarlotki :)
Maridka19 29.02.2016 14:33
Szarlotka wygląda obłędnie , pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak