Aktualności Doradcy Smaku

adobestock_61156854_kurkuma

Kurkuma, Super food z kuchennej półki

Kurkuma to przede wszystkim jedna z najlepiej zbadanych przypraw świata, a przy tym w kuchni polskiej nadal mało doceniana. Silny zapach, pieprzny smak i wyrazisty kolor to kwintesencja walorów tej egzotycznej przyprawy korzennej. Niegdyś mnisi buddyjscy barwili nią swoje szaty, dziś trafia coraz częściej do koszyka z zakupami, choć nadal wielu nie wie „z czym ją jeść...”.

Złoto w proszku

Kurkuma to przyprawa, która pochodzi z rodziny imbirowatych, a jej kłącza są podobne do korzeni imbiru. Przyprawa powstaje ze sproszkowanego kłącza i odznacza się niezwykle intensywnym kolorem, który jest doskonałym barwnikiem. W kuchni stosowana jest ze względu na smak i właśnie kolor, dzięki czemu bywa zamiennikiem dla innej barwiącej przyprawy – szlachetnego szafranu. Zwana też bywa szafranem indyjskim, choć z prawdziwym szafranem łączy ją tylko kolor.

Kurkuma to przyprawa o głębokim smaku – ostrym, korzennym nieco gorzkawym, o lekkim akcencie pieprzowym i piżmowym.

 

 Warto wiedzieć, że... kurkuma długo zachowuje kolor, jednak szybko traci smak, dlatego opakowanie 20 g jest idealne.

 

Kurkuma w kuchni

Kurkuma jest niezastąpionym barwnikiem w kulinariach. 

To właśnie kurkuma daje kolor mieszance przypraw – curry. Jednak często zapomina się, że jej wyrazisty, gorzkawy i lekko pieprzny smak sprawiają, że dania nabierają wyrazistości, a zwykły, nieco mdły ryż, nabiera charakteru.

Doskonale doda koloru takim daniom jak:
- rosół
- ryż i makaron
- warzywa konserwowe
- danie typu curry, tikka masala
- ciasto drożdżowe i biszkoptowe
- dania z fasoli, dyni, soczewicy
- omlety, placki
- sosy
- drób

Uwaga – kurkuma łatwo się przypala, dlatego lepiej dodawać ją do duszenia i gotowania, a nie na rozgrzany tłuszcz. 

 

Kurkuma – super food na zdrowie


O leczniczych właściwościach kurkumy, a dokładniej kurkuminy, substancji odpowiedzialnej za ten charakterystyczny kolor i prozdrowotne działanie, napisano niejeden artykuł naukowy. Co więcej badania kliniczne potwierdzają liczne i wszechstronne właściwości lecznicze:


1. Kurkuma jest antyoksydantem, zatem zwalcza wolne rodniki i spowalnia starzenie się komórek.
2. Pozytywnie wpływa na procesy trawienne, działa żółciopędnie, wspomaga utrzymanie dobrej flory bakteryjnej.
3. Wykazuje działanie antynowotworowe – na poziomie przeciwdziałania, zachowania integralności komórkowej w przypadku zagrożenia nowotworem, zmniejsza też guzy nowotworowe, co potwierdzają badania z różnych placówek medycznych, np. John Hopkins Medicine czy Centrum Badań nad Rakiem im. Andersona w Houston.
4. Działa przeciwzapalnie i antybiotycznie.
5. Oczyszcza krew i płuca.
6. Co ciekawe zapobiega nawet chorobom neurologicznym takim jak choroba Alzheimera i stwardnienie rozsiane.

To tylko kilka najczęściej podkreślanych atutów tej przyprawy. Naukowcy i lekarze z różnych stron świata co chwila odnajdują jej nowe zastosowania i prozdrowotne działanie kurkumy.


Stąd też coraz częściej kurkumę spożywa się niemal jak lek, rozpuszczając proszek w mleku lub wodzie, czy też dodając łyżeczkę do jogurtu naturalnego lub modnych ostatnio koktajli owocowo-warzywnych. Kurkuma wykazuje działanie prozdrowotne w obecności tłuszczy, jak i pieprzu czarnego, o czym warto pamiętać.

Poznajcie przepisy na dania z użyciem kurkumy

 

„Pomarańczowe” placuszki z kaszy jaglanej z wiosenną sałatą

Składniki dla 4 osób:

100 g kaszy jaglanej
3 łyżki mąki razowej ew. pszennej
2 łyżeczki Kurkumy Prymat
1 jajko
3 łyżki wody
Sól morska i Pieprz czarny mielony Prymat
Masło klarowane do smażenia

200 g rukoli/roszponki
1 ogórek
Pęczek rzodkiewek
Po 2 łyżki Oliwek zielonych i czarnych Smak
Sos sałatkowy grecki Prymat
Oliwa z oliwek 3 łyżki
100 g sera feta (opcjonalnie)

                                    

Przygotowanie:

Kaszę ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ostudzoną kaszę jaglaną przełożyć do miski. Dodać jajko, mąkę, wodę, sól i kurkumę – składniki zmiksować. Na patelni rozgrzać masło i smażyć placuszki na rumiany kolor z obydwu stron.

Placki podawać z sałatką. Do miski przełożyć umytą rukolę lub roszponkę, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka i rzodkiewki, pokrojone w plasterki oliwki, polewając na koniec sosem greckim przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu. Opcjonalnie można dodać ser feta.

 

Kurczak tikka masala

Składniki dla 4 osób:

1 podwójny filet kurczaka zagrodowego
1 kubeczek 150 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 biała cebula
Po 1 łyżeczce: kurkumy, imbiru, mielonego, kuminu, cynamonu, papryki słodkiej chili Prymat
Świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki
Pieprz kolorowy świeżo mielony i sól morska Prymat
2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

Sos:
1 biała cebulka
2 dojrzałe, duże pomidory lub 1 puszka pomidorów pelatti
1 łyżeczka mieszanki garam masala
1 łyżeczka Czosnku granulowanego Prymat
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
Sól morska
200 ml śmietany 18%
1 łyżka oleju

 

 

 

Przygotowanie:

Filety kurczaka umyć, pokroić na paski. W miseczce przygotować marynatę: jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętymi ząbkami czosnku, miksem przypraw i sokiem z limonki. Do miski przełożyć mięso i obtoczyć je w powstałym sosie. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Przygotowanie sosu: do rozgrzanego rondelka wrzucić posiekaną cebulę, zarumienić. Dodać pokrojone bez pestek pomidory lub pomidory z puszki, doprawić czosnkiem, imbirem, solą i przyprawą garam masala i gotować ok. 10 minut aż sos zgęstnieje, a woda wyparuje. W tym czasie na patelni obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Przesmażone mięso przełożyć do rondelka z sosem pomidorowymi gotować ok. 5 minut, po czym dodać odmierzoną porcję śmietany i dusić na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Tak przygotowane filety kurczaka podawać z ryżem. 

 

Wołowina z imbirem

Składniki:

0,5 kg polędwicy wołowej (opcjonalnie rostbefu wołowego)
2 cebulki dymki
2 białe cebule
3 marchewki
1 cukinia zielona
1 papryka czerwona
100 ml Rosołu wołowego Kucharek
2 łyżki oleju rzepakowy
2 torebki ryżu basmati
Marynata:
1 łyżeczka sambal oelek
Po 1 łyżeczce: Imbiru mielonego, Kurkumy mielonej i Chili pieprzu cayenne Prymat
Dodatki:
3 łyżki ziaren sezamu
Świeża kolendra
Kilka kropel oleju sezamowego

 

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę – do miseczki dodajemy olej sezamowy, sambal oelek i przyprawy (możemy wymieszać w zakręconym pokrywką słoiku). Mięso myjemy i czyścimy, a następnie kroimy w paski. W misce obtaczamy z połowy proporcji marynaty przygotowane mięso i odstawiamy na 30 minut. Przygotowujemy bulion z kostki (wedle instrukcji na opakowaniu) i odmierzamy potrzebną ilość oraz warzywa: obrane i umyte marchewki i cukinie kroimy w cienkie plasterki, obrane cebule w piórka, paprykę w paseczki, dymkę siekamy na grubsze kawałki. Następnie w szerokim rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy zamarynowane wcześniej mięso i przesmażamy z obu stron ok. 2 minut. Mięso wykładamy na papierowy ręcznik, a do naczynia wrzucamy przygotowane warzywa. Chwilę przesmażamy, zalewamy przygotowanym bulionem i pod przykryciem dusimy ok. 15-20 minut. Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Po 20 minutach do warzyw dodajemy resztę marynaty i gotujemy aż sos zgęstnieje. Mięso łączymy z warzywami, mieszamy i gotujemy ok. 1 minutę. Wołowinę z warzywami podajemy w miseczce z ryżem basmati, dekorując listkami świeżej kolendry i posypując prażonymi ziarnami sezamu i polewamy paroma kroplami oleju sezamowego.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    w mojej kuchni

    U mnie kurkuma często gości w potrawach i deserach
  • 0
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    Bardzo fajne przepisy :)
  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Super przepis z tymi placuszkami :)
  • 0
    p41-2
    Opublikowano

    Futka

    Uwielbiam kurkumę - to jedna z moich ulubionych przypraw :)
  • 0
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Przyznam szczerze że stosuje kurkume ale wciąż zbyt rzadko... Pora to zmienić :)
  • 0
    20150821_100244
    Opublikowano

    Dorian Chrobot

    Bardzo dobre .Ja często używam kurkumy do potraw mięsnych i warzywnych i zup .
  • 0
    original
    Opublikowano

    Suonatar

    Moja ulubiona przyprawa :)

Dodaj komentarz