Aktualności Doradcy Smaku

ds_s02e48-kpk-016_fit-800-600

Doradca Smaku: Mix warzywny na halibucie

Wyobraźcie sobie pyszną chrupiącą surówkę z drobno posiekanych marchewek, pora, cukinii, buraczków oraz rzodkiewki. Idealnym towarzystwem dla niej jest halibut z patelni podany na lekko obsmażonych plastrach pomidora. Na tym talerzu już niemalże czuć wiosnę. Spróbujcie koniecznie!

Jeśli chcecie w surówce mieć idealnie chrupiące warzywa, koniecznie przelejcie je zimną wodą, gdy już będą posiekane. Samo zdrowie i moc energii kipi wśród tych kolorowych i świeżych produktów. 

Składniki:
250 g filetu z halibuta
1 cukinia
1 marchewka
1 por
2 pomidory
1 pęczek rzodkiewki
4 buraki
1/2 cytryny
50ml oleju orzechowego
Kolendra cała Prymat
Pieprz cytrynowy Prymat
Zioła prowansalskie Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pory kroimy w cieniutkie paseczki. Marchewkę, cukinię, rzodkiewkę, buraczki ścieramy na specjalnej tarce  najpierw  na cieniutkie plasterki, a następnie siekamy w drobniutkie paseczki.

Wszystkie warzywa – oprócz buraczków – mieszamy ze sobą w misce i zalewamy zimną wodą.

Filet halibuta porcjujemy. Pomidory kroimy w plastry posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej pomidory chwilę z każdej strony. Zdejmujemy pomidory z patelni i na tej samej patelni dolewamy odrobinę oleju i smażymy na nim rybę. Wcześniej rybę doprawiamy solą  i ziołami prowansalskimi.

Warzywa wyjmujemy z wody, przekładamy do miski. Polewamy olejem orzechowym i doprawiamy solą, sokiem z cytryny, kolendrą całą i ziołami prowansalskimi. Dodajemy paseczki buraków do sałatki i mieszamy.

Na koniec smażenia ryby do patelni wkładamy na chwilę plastry pomidorów aby je podgrzać, następnie wyjmujemy pomidory i rybę na talerz na to układamy sałatkę warzywną. 

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Warzywa są surowe, tylko buraczki gotowane??
  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Oj tak czuć już wiosnę . A takie dania są nie tylko pyszne ale i zdrowe.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Super!!! juz to po smakowalem
  • 0
    dsss
    Opublikowano

    SzczyptaChili

    Przepis pierwsza klasa. Bardzo mi się spodobało połączenie smakowe :)
  • 0
    p41-2
    Opublikowano

    Futka

    Wszystko co najlepsze! Zdrowo i pożywnie. Uwielbiam halibuta, a w takim towarzystwie musi smakować wybornie :) Propozycja obowiązkowo do wypróbowania :)

Dodaj komentarz