Aktualności Doradcy Smaku

screen-shot-2014-02-07-at-11.06.22_fit-800-600

Doradca Smaku: Caponata

Pełen słodko-kwaśnych smaków warzywny gulasz z mięsistych bakłażanów, kaparów, oliwek zielonych oraz selera naciowego to właśnie sycylijska Caponata. Sycące, a jednocześnie zdrowe i wartościowe danie stanowi prawdziwy rarytas.

Warzywną mieszankę pełną ciepłych smaków doskonale uzupełnią dobrane przyprawy – zioła prowansalskie, pieprz czarny mielony, liść laurowy oraz świeża bazylia.

Składniki:
300g pomidorów
300g bakłażana
1 cebula
1 seler naciowy
20 g Kaparów Smak
50g Oliwek zielonych Smak
150 ml oliwy z oliwek
20 ml oleju
Liść laurowy Prymat
Zioła prowansalskie Prymat
1 pęczek bazylii
10 g cukru
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy w sitko i posypujemy solą morską. Po około 20 minutach będzie już miękki. Seler naciowy kroimy w drobne plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki. Tylko twardą część pomidora kroimy w kostkę.

Bakłażana płuczemy w wodzie, odsączamy na sitku.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy bakłażana przez ok. 4 minuty. Przekładamy usmażonego bakłażana na sitko. Na tej samej patelni smażymy pomidory, selera i cebulkę ok. 2-3 minut. Doprawiamy solą morską, pieprzem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami prowansalskimi i szczyptą cukru. Do całości dodajemy odsączonego bakłażana, mieszamy i  dodajemy kapary i oliwki zielone. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i dolewamy oliwę z oliwek. Danie jest gotowe do podania.

Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Bardzo smaczne danie .

Dodaj komentarz