Aktualności Doradcy Smaku

istock_000012656254large

Dobra na wszystko szarlotka

Szarlotkę uwielbiają praktycznie wszyscy. Jest to deser idealny dla osób w każdym wieku, do kawy i herbaty. Smakuje równie dobrze gdy za oknem jest plucha, ale także gdy słońce ogrzewa nas swoimi letnimi promieniami. Kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to mama lub babcia przygotowywały ją na niedzielne popołudnie. Chociaż jej klasyczny charakter jest obłędnie smaczny, to dzisiaj proponujemy szarlotkę jabłkową z… pigwą. Takim rewelacyjnym połączeniom zawsze mówimy tak, a Wy? 

Obok sernika i piernika szarlotka jest chyba jednym z najbardziej popularnych i uwielbianych ciast. Receptury na jej przygotowanie najczęściej przechodzą z pokolenia na pokolenia, a każde kolejne dodaje do niej odrobinę swojej fantazji. Tak powstają rozmaite modyfikacje – klasycznej szarlotki –zachwycające swoim smakiem, obłędnym aromatem i delikatnym kruchym ciastem.

Szarlotka doskonała jest na każdą okazję, w każdym wieku i dla każdego. Praktycznie wszyscy ją uwielbiają i z przyjemnością delektują się każdym jej kęsem. Jabłkowy mus w połączeniu z kruchością ciasta sprawia, że każdy kawałek wprost rozpływa się w ustach, a położona na paterze w jadalni kusi, aby nałożyć ją na talerzyk i skosztować do filiżanki równie pysznej kawy.

Czasem warto w kuchni postawić na eksperyment, a z pozoru dwa nie współgrające składniki okazują się jak przysłowiowe dwie połówki jabłka. Tak właśnie jest z duetem jabłko i pigwa, które doskonale się ze sobą harmonizują, gwarantując jeszcze doskonalszy smak. Grzechem byłoby nie spróbować tak pysznego deseru.

Krok 1 – lista zakupów
3 kg jabłek (odmiany, które nie są wodniste)
1 kg pigwy
200 ml słodkiego wina, np. tokaj
50 g suszonej żurawiny

ciasto:
170 g cukru
170 g masła
400 g mąki pszennej
2 jajka
4 żółtka
1 i ½ łyżeczki (15 g) proszku do pieczenia

kruszonka:
200 g cukru
200 g zimnego masła
400 g mąki pszennej
20 g cukier waniliowy

Krok 2.
Jabłka i pigwę umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i podziel na cząstki.

Krok 3.
Wino zagotuj, dodaj pigwę i podgrzewaj, aż delikatnie zmięknie.

Krok 4 - przygotuj kruszonkę
Masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Powinna mieć konsystencję ułatwiającą sklejanie się w małe kawałki kruszonki.

Krok 5 - przygotuj ciasto
Cukier, masło, jajka i żółtka wyrób ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto.

Krok 6.
Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej brytfanki o wymiarach 30x40 cm.

Krok 7.
Na ciasto rozłóż jabłka na przemian z pigwą.

Krok 8.
Całość posyp posiekaną żurawiną i kruszonką.

Krok 9.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 50 minut.

Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Pyszna szarlotka
  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    chyba wszyscy uwielbiają :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    gosia56

    Tak z pigwą rewelacja bardzo ją lubię;)
  • 0
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Pyszna szarlotka! Chociaż pigwy jeszcze nie miałam przyjemności robić.
  • 0
    zd
    Opublikowano

    Madzai

    Super przepis :)
  • 0
    jola
    Opublikowano

    Jolcia_90

    Nie ma jak szarlotka :) Ten smak i zapach jabłek :) mmm :)
  • 0
    moje-zdjecie-1
    Opublikowano

    menato

    Ciekawy przepis, wart wypróbowania.
  • 1
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    A co zrobić z jabłkami, usmażyć czy co?

Dodaj komentarz