Koniecznie spróbujcie Caponaty, idealnie skomponowanego gulaszu warzywnego pełnego soczystych bakłażanów i pomidorów oraz chrupiącego selera naciowego. Kwaśne oliwki i kapary ostatecznie podkreślą charakter tego dania rodem ze słonecznej, urodzajnej i pełnej pięknych wakacyjnych uroków Sycylii.
Słodko-kwaśna, pełna przenikających się smaków natury – ziół, przypraw oraz dojrzałych warzyw. Podobno, kto raz zasmakuje w Caponacie, ten stale będzie chciał do niej powracać.
Składniki:
300g pomidorów
300g bakłażana
1 cebula
1 seler naciowy
20 g Kaparów Smak
50g Oliwek zielonych Smak
150 ml oliwy z oliwek
20 ml oleju
Liść laurowy Prymat
Zioła prowansalskie Prymat
1 pęczek bazylii
10 g cukru
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy w sitko i posypujemy solą morską. Po około 20 minutach będzie już miękki. Seler naciowy kroimy w drobne plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki. Tylko twardą część pomidora kroimy w kostkę.
Bakłażana płuczemy w wodzie, odsączamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy bakłażana przez ok. 4 minuty. Przekładamy usmażonego bakłażana na sitko. Na tej samej patelni smażymy pomidory, selera i cebulkę ok. 2-3 minut. Doprawiamy solą morską, pieprzem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami prowansalskimi i szczyptą cukru. Do całości dodajemy odsączonego bakłażana, mieszamy i dodajemy kapary i oliwki zielone. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i dolewamy oliwę z oliwek. Danie jest gotowe do podania.