Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku: Zapiekanka warzywna

Doradca Smaku: Zapiekanka warzywna

Pyszna, aromatyczna i pełna zdrowych, kolorowych warzyw – taka jest nasza propozycja kolejnej zapiekanki. Wątek warzywny doskonale przeplecie się z wątkiem serowym i stworzy ciepłą, aromatyczną opowieść.

Charakter potrawie nadadzą zioła – liść laurowy i oregano. Rozgrzejcie się tymi pysznościami w zimowe popołudnia. Smacznego!

Składniki:
2 bakłażany
4 pomidory
200g sera koziego
200ml śmietany 18%
Liść laurowy Prymat
Oregano Prymat
50g parmezanu tartego
50g Pomidorów suszonych Smak
20ml oliwy z oliwek
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1cm. Plastry bakłażana smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni. Doprawiamy podczas smażenia solą morską i pieprzem. Smażymy z każdej ze stron do uzyskania lekko brązowego koloru w sumie 3-4 minuty. Po usmażeniu przekładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, aby bakłażany ociekły z tłuszczu.

Do miski wkładamy ser kozi, rozgniatamy go lekko i dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy oregano, solą morską  i pieprzem.

Pomidory obrane ze skórki kroimy w plastry. Plastry pomidorów lekko obsmażamy na patelni, doprawiając solą morską i pieprzem. Pomidory obsmażamy bardzo szybko i przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym.

W naczyniu żaroodpornym układamy pierwsza warstwę bakłażana, dodajemy pokruszone liście laurowe, smarujemy warstwą śmietany z serkiem. Następną warstwę układamy z pomidorów, również smarujemy ją masą śmietanowo–serową, posypujemy parmezanem i doprawiamy oregano. Następna warstwa z bakłażanów smarowana jest ponownie śmietaną z serkiem i na niej układamy ostatnią warstwę warzyw, przekładając raz pomidory raz bakłażan. Siekamy suszone pomidory  suszone w oleju układamy je na wierzchu zapiekanki. Na wszystko nakładamy masę śmietanowo-serową. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika na 180-190 st. na kilka minut. Czas pieczenia zależy od tego, czy chcemy aby warzywa były chrupiące czy też miękkie. 

Maridka19 24.01.2016 09:32
Ja też bardzo często robię zapiekanki warzywne :)
22.01.2016 12:39
Ta zapiekanka to jest coś Miszel jesteś najlepszym kucharzem na naszym wielkim świecie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bietka 21.01.2016 20:18
bardzo smaczna zapiekanka :)
Ewa Wojtaszko 21.01.2016 12:22
lubię takie :)
monikaT83 21.01.2016 09:41
Przepyszna zapiekanka,moje smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak