8 marca to od lat wyjątkowa data w wielu krajach. Właśnie w ten dzień Panie obdarowywane były przez mężczyzn, jeszcze nie tak dawno, prezentami w postaci goździków i paczki rajstop. Z czasem ta tradycja ulegała zmianie i obecnie kobiety otrzymują słodki upominek lub tulipany.
Jednak warto przy tej okazji wspomnień ponownie goździka w nieco innym wydaniu – tym razem kulinarnym. Panowie chcący w tym dniu swoim Kobietom sprawić przyjemność – mogą bowiem wykorzystać go do przygotowania smacznej kolacji.
Goździki mają wszechstronne zastosowanie w kuchni, a ich intensywny, korzenny zapach idealnie współgra z deserami na bazie jabłek, potrawami mięsnymi – zwłaszcza szynkami, ale też z niektórymi sosami, gulaszami i potrawami egzotycznymi. Przygotowując kompot, bez wahania możemy wykorzystać goździki, które skutecznie podnoszą smak napojów na bazie jabłek, gruszek i śliwek.
Przygotowanie smacznej kolacji z aromatycznym deserem z dodatkiem goździków to świetna alternatywa na kulinarny prezent w tym wyjątkowym dniu.
Pamiętaj!
- Goździki należy oszczędnie dodawać do przygotowywanych dań i deserów, aby ich intensywny aromat nie zdominował smaku całej potrawy.
Menu w sam raz na uroczystą kolację
Danie główne:
- Gyros z cebulą i pieczarkami
Deser:
- Jabłka pod pierzynką
Napój:
- Grzane wino z trawą cytrynową