Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_59043424_s

Dzień Kobiet

8 marca to od lat wyjątkowa data w wielu krajach. Właśnie w ten dzień Panie obdarowywane były przez mężczyzn, jeszcze nie tak dawno, prezentami w postaci goździków i paczki rajstop. Z czasem ta tradycja ulegała zmianie i obecnie kobiety otrzymują słodki upominek lub tulipany.

Jednak warto przy tej okazji wspomnień ponownie goździka w nieco innym wydaniu – tym razem kulinarnym. Panowie chcący w tym dniu swoim Kobietom sprawić przyjemność – mogą bowiem wykorzystać go do przygotowania smacznej kolacji.

Goździki mają wszechstronne zastosowanie w kuchni, a ich intensywny, korzenny zapach idealnie współgra z deserami na bazie jabłek, potrawami mięsnymi – zwłaszcza szynkami, ale też z niektórymi sosami, gulaszami i potrawami egzotycznymi.  Przygotowując kompot, bez wahania możemy wykorzystać goździki, które skutecznie podnoszą smak napojów na bazie jabłek, gruszek i śliwek.

Przygotowanie smacznej kolacji z aromatycznym deserem z dodatkiem goździków to świetna alternatywa na kulinarny prezent w tym wyjątkowym dniu.

Pamiętaj!

- Goździki należy oszczędnie dodawać do przygotowywanych dań i deserów, aby ich intensywny aromat nie zdominował smaku całej potrawy. 

Menu w sam raz na uroczystą kolację

Danie główne:
- Gyros z cebulą i pieczarkami

Deser:
- Jabłka pod pierzynką

Napój:
- Grzane wino z trawą cytrynową

Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Deser bardzo smakowity z chęcią skorzystam z przepisu.
  • 0
    img_1886-3
    Opublikowano

    KORAL

    O ja biedna co ja mam zjeść , wina nie mogę chociaż trawę cytrynową uwielbiam. Gyros to nie dla mnie, deser poproszę. To znaczy sama sobie zrobię :):)

Dodaj komentarz