Aktualności Doradcy Smaku

original

Włoskie danie na weekend z przyprawą tygodnia - od Roberta Sowy!

PIZZA ROBERTA SOWY Z RUKOLĄ, SEREM RICOTTA I SUSZONYMI POMIDORAMI

 

Składniki dla 4 osób:

Ciasto:

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

300 ml letniej, przegotowanej wody

40 g świeżych drożdży

1 płaska łyżeczka cukru

100 ml oliwy z oliwek

 

Dodatki:

1 pęczek rukoli

200 g serka ricotta

2 łyżki prażonych orzeszków pinii

8 pokrojonych suszonych pomidorów w zalewie z oliwy i ziół

4 duże kapary

2 pokrojone świeże pomidory bez skóry

2 łyżeczki oregano Prymat

2 łyżki małych kaparów z zalewy

 

Sos pomidorowy:

200 ml drobno pokrojonych pomidorów pelati

50 ml oliwy z oliwek

2 roztarte ząbki czosnku

Do smaku: sól, pieprz, ostra papryka, bazylia Prymat

Wszystkie składniki sosu łączymy i doprawiamy do smaku.

 

1

 

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać sól. Pokruszone drożdże i cukier zalać 200 ml wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. W mące zrobić wgłębienie, wlać oliwę i zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 15 minut. Następnie z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, rozgnieść i uformować palcami placki o grubości około 0,5 cm. Ciasto przełożyć na blachę, dociskając brzegi palcami. Następnie wlać i rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć ser ricotta, świeże pomidory, małe kapary i orzeszki piniowe. Pizzę posypać oregano i piec 20 minut w temperaturze 200ºC.

Rukolę połączyć z suszonymi pomidorami i zalewą. Upieczoną pizzę przełożyć na talerz, udekorować sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami.

Tak przygotowaną pizzę można skropić białym kremem balsamino.

 

 

111

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz