Aktualności Doradcy Smaku

istock_000012070165mediumprzyprawy

Dzień Pikantnych Potraw

Celebrując to kulinarne święto – warto skomponować swoje menu o diabelsko ostre potrawy. Niesamowity efekt uzyskamy, stosując doskonałe i wszystkim dobrze znane trio, czyli chili pieprz cayenne, ostrą paprykę czy świeżo mielony pieprz. Lubicie potrawy z nutą pikanterii?

Wspomniane ostre przyprawy mają niesamowite zastosowanie w kuchni, ale też ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego nie wahajmy się ich używać do marynowania mięs, przyrządzania dań jednogarnkowych, czy nawet pokusić się o dodanie szczypty do słodkich deserów. Doskonały smak gwarantowany! A już teraz poznajcie kilka ciekawostek na temat pikantnych przypraw!

 

Czy wiesz, że…

- Najwięcej chili spożywają Tajlandczycy – 5 g dziennie na osobę,
- Zaraz obok soli – chili jest najpopularniejszą przyprawą na świecie,
- Szacuje się, że papryka znana była już ludziom w VIII wieku p.n.e,
- Około ¼ populacji na świecie spożywa chili raz dziennie.

Komentarze

  • 0
    10410966_678113462281236_7455861174554495752_n
    Opublikowano

    Kuchnia Marty

    Uwielbiam dania i desery pikantną nutką :)
  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    chili jak najbardziej na tak,i to nie tylko to dań słonych
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    chili jest idealne do czekolady : )
  • 0
    kuchnia-2
    Opublikowano

    primavera77

    Super, w sam raz na mrozy!

Dodaj komentarz