Aktualności Doradcy Smaku

istock_000008074893large

Słodkie porady

Delikatne ciasto biszkoptowe, tradycyjne i uwielbiane przez wszystkich drożdżowe lub uniwersalne kruche to jedne z najczęściej pojawiających się w naszych domach wypieków. Aby jednak nasze starania nie poszły na marne, a przygotowane słodkości uwodziły nasz węch i smak – warto poznać kilka praktycznych porad, które pozwolą cieszyć się smacznymi domowymi ciastami. Dzisiaj zdradzimy sekret udanego ciasta biszkoptowego! Zapraszamy do lektury.

 

Lekkie jak puch ciasto biszkoptowe

Chociaż różnych rodzajów ciast nie brakuje, to zdecydowanie jednym z bardziej popularnych wypieków jest biszkopt. Słynie głównie ze swojej lekkiej konsystencji, którą uzyskuje się poprzez połączenie jaj dobrej jakości z niewielką ilością mąki pszennej lub też jej połączenia z mąką ziemniaczaną. Złota zasada dotycząca tego ciasta mówi, że aby biszkopt wyszedł pulchny i delikatny, należy dodać wszystkie składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia – proporcjonalnie tyle samo co jaj. Kolejną ważną kwestią jest ubicie piany z białek i jej połączenie z cukrem. Powinniśmy ubić ją bardzo dokładnie, aby mieć pewność, że cukier został w niej rozpuszczony ale też dlatego, że sukces  ciasta biszkoptowego zależy od wprowadzenia do niego pęcherzyków powietrza, które sprawiają, że staje się ono pulchne i delikatne. 

Gotowe ciasto biszkoptowe należy ułożyć w tortownicy lub na blasze nie posmarowanej tłuszczem.  Aby zapewnić sobie komfort jego wyjmowania, warto wyłożyć ją papierem do pieczenia. 

Pamiętaj!
- Biszkopt zawsze należy piec od razu po przygotowaniu i wkładać do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu natomiast należy chwilę pozostawić ciasto w piecu z uchylonymi drzwiami. W ten sposób unikniemy „opadnięcia” ciasta.
- Do biszkoptu można wykorzystać mąkę ziemniaczaną połączoną z mąką pszenną. Wybierając tą drugą, warto postawić na typ 650.
- Dodając cukier do ubitych białek, sięgnijmy po jego drobniejszą odmianę. Unikniemy w ten sposób problemu z jego rozpuszczeniem.
- Do wyrabiania ciasta użyjmy jaj o temperaturze pokojowej, najlepiej tych pochodzących z wolnego wybiegu, jak np. te od Kurki Wolnej.


Chociaż pewnie dla większości z Was są to jedynie niuanse, to jednak w dużej mierze od nich zależy powodzenie wypieków.
Ciasto biszkoptowe stanowi doskonałą bazę do tortów, ale też wyśmienicie smakuje z dodatkiem owoców. Ze względu na to, że jest lekkostrawne, osoby będące na diecie mogą zdecydować się na połączenie go z owocami i wylanie galaretką – unikać natomiast dodatku bitej śmietany i kremów. Warto wykorzystać ciasto biszkoptowe do przygotowania wyszukanych tortów, smacznego tiramisu, czy kuszących smakiem rolad.

 

Smaczne inspiracje na wypieki znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo apetyczne zdjęcie :)
  • 0
    masza
    Opublikowano

    A_Ka

    dla mnie najlepsza metodą jest danie wiejskich jajek. Wstawiam do zimnego piekarnika i zawsze mi wychodzi

Dodaj komentarz