Aktualności Doradcy Smaku

pizza

Doradca Smaku: Pizza po francusku

Ta pizza jest niezwykła, jest kontrolowanym eksperymentem, spektakularną innowacją i kulinarnym romansem Włoch z Francją. Wyglądem bardziej przypomina smakowity tort lub zapiekankę. Jest soczysta i pyszna i na pewno nikogo nie rozczaruje.

W jej wnętrzu Doradca Smaku proponuje zapieczenie pomidorów pelati z anchois, kaparami  i oliwkami – zatem będzie to coś dla miłośników słonych, rybnych smaków. W środku francuskiej odsłony pizzy zapiec można jednak wszystko, co lubimy i na co mamy aktualnie ochotę.

Składniki:

550 g ciasta francuskiego
3 puszki pomidorów pelati
100 g anchois
100 g Kaparów Smak
50g Oliwek czarnych i Oliwek zielonych Smak
1 czosnek
1 cebula
1 jajko
100 g mąki
50 g masła
10 g cukru
Majeranek otarty Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
50 ml oliwy z oliwek
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Siekamy czosnek i cebulę drobniutko.  W garnku delikatnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na podgrzaną oliwę czosnek i cebulkę. Pomidory przecedzamy przez sitko i kroimy je na sitku na mniejsze kawałki. Tak przygotowane pomidory dodajemy do garnka z czosnkiem i cebulą.

Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem czarnym, majerankiem  i odrobinką cukru. Powoli gotujemy pomidory i odparowujemy je około 15-18 minut.

Przekładamy całość z garnka do miski, dodajemy kapary (ilość według uznania). Anchois kroimy i dodajemy do miski. Podobnie oliwki czarne i zielone kroimy i dodajemy do pozostałych składników w misce. Wszystko mieszamy. Doprawiamy ten farsz pieprzem ziołowym .

W foremce do tarty wykładamy jeden zwój ciasta francuskiego. Nakłuwamy je widelcem i wykładamy do formy farsz. Następnie całość przykrywamy drugim zwojem ciasta francuskiego. Brzegi dociskamy mocno i delikatnie nożem nacinamy (nie przecinając ciasta) ciasto robiąc kratkę. Jajko rozbijamy i roztrzepujemy w miseczce i smarujemy nim wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego 190 – 200 stopni na 15-17 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pizza jest gotowa.

Zapraszamy do oglądania programu "Doradca Smaku" w telewizji TVN, od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10.

Komentarze

  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    musi być pyszna !
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    A te 100 gram mąki i 50 gram masła to do czego służy??
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    do posmarowania i posypania formy
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczna pizza :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    mysza620

    ależ mi narobiliście ochoty, wkrótce dołączę swój przepis
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Zrobiłam ;-) Była przepyszna ;-)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Wlasnie ja zjedliśmy. Bogactwo smakow.Wyśmienita .Gorąco polecamy.
  • 0
    p41-2
    Opublikowano

    Futka

    Świetna i niezwykle smakowita propozycja :) Palce lizać !
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Mmm... Pychotaaa! Strasznie mi smakowała. POLECAM :)

Dodaj komentarz