Aktualności Doradcy Smaku

istock_000013490728large

Kulinarny karnawał Marcina Budynka

Zimowa, mroźna aura wprowadza nas w karnawałowe szaleństwo. To jeden z najweselszych okresów w ciągu roku. W tym czasie odbywają się huczne bale, parady przebierańców, słychać wystrzały sztucznych ogni i dźwięki najróżniejszej muzyki.

Najsłynniejszym karnawałem na świecie jest oczywiście karnawał w Rio de Janeiro. Na brazylijskich ulicach rozbrzmiewa samba, w rytm której tańczą skąpo ubrane tancerki. To kolorowe widowisko co roku przyciąga tysiące turystów z całego świata.

W Polsce karnawał obchodzony jest od wieków, jego czas przypada od Trzech Króli do Wielkiego Postu. W tym czasie Polacy chętnie wybierają się na wystawne bale, ale również organizują spotkania w mniejszym, bardziej kameralnym gronie, spotykając się na popularnych u nas prywatkach. Wszystko po to, żeby choć na chwilę oderwać się od codzienności i spędzić czas w miłym towarzystwie. Ten przypływ adrenaliny ładuje nasz organizm pozytywną energią, która pozwala nam rozwijać się przez cały rok.

Jako szef kuchni doskonale zdaję sobie sprawę, że dobrej zabawie musi towarzyszyć wyśmienite jedzenie. Co roku specjalnie na tę okazję staram się przygotować ciekawe menu, składające się głównie z przekąsek, które nie tylko fajnie smakują, ale też ciekawie prezentują się na stole.

Tym razem postanowiłem odejść od tradycyjnej kuchni polskiej, w której dominują mięsne potrawy i zaproponować dania lekkie, smaczne i proste w przygotowaniu. Na karnawałowe ostatki polecam trzy przystawki: świeże warzywa z dipem ogórkowo-miętowym, jajko po wenecku ze szpinakiem i szynką na grzankach oraz sajgonki z warzywami. Przygotowanie tych dań nie jest czasochłonne i, co najważniejsze, delikatne dania nie obciążą nam zbytnio żołądka, a dzięki temu bez obaw będziemy się mogli bawić do białego rana.

 

Świeże warzywa z dipem ogórkowo-miętowym

Składniki: 100 g selera naciowego, 100 g marchwi,100 g papryki, 100 g jogurtu greckiego, 100 g świeżego ogórka, 8 liści mięty, oliwa z oliwek

Oczyszczone warzywa pokrój w słupki o długości ok. 8 cm i szerokości 1 cm. Jogurt wymieszaj ze startymi na tarce ogórkami, posiekaną miętą i oliwą z oliwek. Warzywa podawaj z orzeźwiającym dipem.

 

Jajko po wenecku ze szpinakiem i szynką

Składniki: 4 jajka, 100 ml octu do gotowania jajek, 8 tostów pełnoziarnistych, 8 cienkich plastrów szynki długo dojrzewającej, 1 kg świeżych liści szpinaku, 2 ząbki czosnku, ½ cebuli, 10 g startego sera parmezan, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj oczyszczone liście szpinaku i pokrojony w plasterki czosnek. Całość smaż ok. 6 minut. W garnku zagotuj wodę z octem i solą. Jajka wybijaj pojedynczo na talerzyk, a następnie ostrożnie wlewaj z talerzyka na wrzącą wodę z octem. Każde gotuj 4-5 minut, wyjmij z wody i osusz na papierowym ręczniku. Tosty przełóż szpinakiem, na wierzch ułóż plastry szynki, na nie ugotowane jajko i posyp parmezanem.

Spring rolls (sajgonki) z warzywami

Składniki: 5 arkuszy papieru ryżowego, 80 g papryki, 80 g marchwi, 80 g czerwonej cebuli, 100 g różnych sałat, 50 ml sosu sojowego, 50 ml sosu rybnego, szczypior, natka pietruszki

Warzywa pokrój w cienkie paseczki (julienne) i wymieszaj z sałatami. Papier ryżowy namocz w wodzie, ułóż na nim warzywa i zwijaj, formując roladki. Szczypior i natkę pietruszki drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z sosem sojowym i rybnym. Gotowym sosem możesz od razu polać sajgonki lub możesz podać sos osobno w miseczce i ustawić ją na talerzu/ półmisku pomiędzy sajgonkami.  

PS. Do sajgonek można dodać również wędzoną rybę lub inne ulubione dodatki. Tak naprawdę każdy może je przygotować wedle uznania i własnego gustu. 

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    gosia56

    Super bardzo mi się podobają muszę zrobić swoją wersję
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pyszne przystaweczki :)

Dodaj komentarz