Aktualności Doradcy Smaku

odc-38-devolay-copy-10-oprawa-s-22_fit-800-600

Doradca Smaku: De Volaille według Michela

Jak przygotować popularne mięso drobiowe tak, by osiągnąć spektakularny sukces? Przyrządzić z niego De Volaille! Pyszna tajemnica tego dania tkwi w soczystym wnętrzu, które odsłania się wraz z momentem przekrojenia kotleta.

Efekt soczystości uzyskujemy dzięki użyciu mieszanki masła i sera żółtego, a ziołowy pyszny posmak to zasługa natki pietruszki. Doradca Smaku poleca także zamarynowanie mięsa w musztardzie.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
50 g masła
4 plastry sera żółtego
4 plastry szynki parzonej
Bułka tarta Prymat
2 jajka
Natka pietruszki
Przyprawa do kurczaka Prymat
Musztarda kremska Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
20 ml oleju

Sposób przygotowania:

Miękkie masło ucieramy z posiekaną natką pietruszki, posiekanym wcześniej drobno czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Piersi z kurczaka delikatnie nacinamy, robiąc „kieszonki” i równomiernie ubijamy.

Piersi smarujemy musztardą, po czym układamy na nich szynkę, ser i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość smarujemy przygotowanym wcześniej masłem i zawijamy (pamiętając o podwinięciu końców). Zawinięte mięso spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozpadło podczas pieczenia.

Do miski wbijamy dwa jaja i roztrzepujemy je. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą i przyprawę do kurczaka, a także mieszamy je ze sobą.

Przed panierowaniem przyprawiamy jeszcze mięso solą i pieprzem. Panierujemy mięso – obtaczamy je w najpierw w  jajkach, a następnie w bułce z przyprawą.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i masła i wykładamy na nią mięso i obsmażamy powoli z każdej strony,  łącznie ok. 4 - 5 minut.  Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobinę tłuszczem z patelni i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni na ok. 11 minut (zależnie od grubości de volaille’a).

Wyjmujemy mięso z piekarnika, usuwamy wykałaczki i de volaille jest gotowy do podania.

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    O proszę w zamrazalce mam 2 piersi z kurczaka :) Juz wiem co jutro zrobię na obiad :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Daniel773

    Ciekawy przepis :) Ja osobiście nie dodaje do De Volaille szynki i sera ani musztardy ale będę musiał spróbować z musztarda na pewno jest lepszy :) Po za tym panieruje 2 razy wtedy nie musze używać nitki i wykałaczek dodam jeszcze że najbardziej De Volaille smakują mi z głębokiego tłuszczu smażone na frytkownicy :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    mysza620

    ja robie dokładnie tak jak Daniel773 , ale muszę wypróbować i ten sposób
  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    do kotletów często dodaję oprócz sera również szynkę,ale z musztardą nie próbowałam.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    super przepis
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo smaczny przepis :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Ja często dodaje zamiast sera żółtego serek topiony. Czasem szpinak dodatkowo :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Hej. Dzisiaj zrobiłem to pyszne danie po raz pierwszy w życiu. Zamiast zwykłej szynki dałem szwardzwalcką. Jest idealnie. Następnym razem zamiast natki pietruszki dodam szpinak. Będzie super. Dziękuję ci Michel za pyszny obiad z rodziną. Pozdrawiam.
  • 0
    ania
    Opublikowano

    anka1988

    Przepis właśnie się drukuje, będą na jutrzejszy niedzielny obiad :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    jak oni maja takie smaki to dziękuje !!kto to je!!!Michel i Gessler tragedia!!!!
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    To że Michel i Ona to tragedia to już wiemy. A że Tobie nie smakuje , kogo to obchodzi? Nie musisz tu wylewać żalu i zajmować miejsce durnym wpisem. Nie pasuje Ci ? To idź dalej ... tam, gdzie nikomu nie będziesz przeszkadzać ....
  • 0
    ania
    Opublikowano

    anka1988

    De volaile zrobiłam, wyszły pyszne, polecam!

Dodaj komentarz