Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_61394587_s

Na zewnątrz trzaskające mrozy i czas... na coś rozgrzewającego

W naszym klimacie zima bywa kapryśna, czasem przypomina jesień, jest ciepła i deszczowa, bywają lata, że napada metr śniegu lub jak teraz – przychodzą tęgie mrozy.

W taką porę ważne staje się to, co jemy. Musi być solidnie i rozgrzewająco. Jak śniadanie – to najlepiej na ciepło, sycąco tak, aby mieć energię do działania. Jajecznica na boczku, kiełbaski na gorąco czy owsianka z bakaliami to dobry pomysł na początek dnia. Natomiast po powrocie do domu koniecznie gorąca zupa lub danie jednogarnkowe. A na wieczór... na wieczór najlepiej coś pysznego na gorąco do picia.   

 

Oczywiście wśród rozgrzewających napojów króluje herbata z miodem i cytryną, a dla dorosłych... jak kto lubi. Ciekawym pomysłem jest też napój imbirowy na gorąco. Imbir w korzeniu to stosunkowo nowy produkt w kuchni polskiej, jednak szybko zdobył uznanie – egzotyczny, ciekawy w smaku, trochę pikantny, a zrazem orzeźwiający... . Doskonały zarówno w daniach obiadowych, jak i w napojach.

Zima to także doskonały czas na grzane wino i piwo, które sprawdza się doskonale. Grzane wino i piwo łatwo przyrządzić samemu, wystarczy szczypta odpowiedniej mieszanki przypraw. W dobrze przyrządzonym grzańcu nie może zabraknąć goździków, imbiru, ziela angielskiego, cynamonu i gałki muszkatołowej. Taki napój może stać się miłym akcentem w ponure, mroźne dni – rozgrzewa, działa antydepresyjnie oraz zapobiega przeziębieniom. 

 

 

 

Warto pamiętać, że dobry efekt rozgrzewający można osiągnąć dzięki odpowiedniemu przyprawieniu, o czym niewielu wie. Bowiem przyprawy to nie tylko smak i aromat, ale też wiele ciekawych właściwości. Na przykład takie przyprawy jak papryka ostra, chilli pieprz cayenne, pieprz czarny mielony czy na przykład egzotyczne przyprawy korzenne typu imbir, goździki, cynamon lub kurkuma nie tylko przywołują egzotyczne skojarzenia, poprawiają humor, ale też mają właściwości rozgrzewające. Można je dodać do ulubionej kawy, kakao czy czekolady na gorąco.

 

Zatem do dzieła z gotowaniem i rozgrzewaniem!

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Grzaniec malinowy z imbirem, miodem i przyprawami korzennymi

Składniki dla 4 osób:
100 g suszonych malin
1 łyżka obranego i pokrojonego korzenia imbiru
Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat do smaku
1 litr wrzątku
2 łyżki miodu pszczelego
Kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:
Suszone maliny, imbir i przyprawę do grzanego piwa i wina zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilka minut. Przed podaniem dodać miód i miętę.

Komentarze

  • 0
    20150517_195210
    Opublikowano

    agaK.

    Dla mnie bomba:) Nie cierpię mrozów, jak mam wyjść na dwór przy -15 stopniach na dwór to muszę się najpierw psychicznie przygotować;) Takie 'rozgrzewacze' są jak znalazł w ten oziębły czas.
  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    taki grzaniec chętnie bym zakosztowała- bo za oknem faktycznie 15 stopni mrozu....dobrze że mam wolne w pracy :)
  • 1
    dsss
    Opublikowano

    SzczyptaChili

    Zdjęcia wyglądają tak apetycznie że sam ich widok rozgrzewa :) Przy takich mrozach z książką i kocem idealne :)
  • 2
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Super rozgrzewające propozycje! Na tę silne mrozy w sam raz :)
  • 1
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    ja czasami po spacerze robię sobie i dziecku gorącą czekoladę :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    super pomysły na rozgrzanie
  • 1
    ania
    Opublikowano

    anka1988

    ahh ten grzaniec, jak on pięknie wygląda!

Dodaj komentarz