Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_56410665_xs

Triki kulinarne szefów Fundacji KSK

Jak podać wieprzowinę, aby zaskoczyła smakiem? Co zrobić, aby rozdzielić sklejone ze sobą rodzynki? Poznajcie kulinarne triki szefów Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

 

Jak rozdzielić sklejone rodzynki i daktyle? 

Sklejone podczas przechowywania rodzynki, daktyle i inne suszone owoce, łatwo rozdzielisz wstawiając je na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika.

W jaki sposób obrać ugotowane buraki? 

Obieranie ugotowanych buraków, nie jest przyjemne. Jeśli chcecie to sobie ułatwić, zalejcie ugotowane buraki zimną wodą i odstawcie, aby wystygły. Obieranie będzie wówczas dużo łatwiejsze.

Jak zagęścić sos pomidorowy bez użycia mąki?

Aby zagęścić sos pomidorowy, zamiast mąki możecie użyć rozgniecionego banana. Sos będzie bardziej gęsty, a dodatkowo banan nada mu fajnego, słodkawego smaku. Banan jest słodki, a pomidory lubią cukier, więc to połączenie doskonałe.

Jak przygotować wieprzowinę, aby zaskoczyć gości nie tylko jej wyjątkowym smakiem, ale też sposobem podania?

Łukasz Pielak – jeśli chcesz podać w ciekawy sposób wieprzowinę, zagraj dodatkami. Wieprzowina to bardzo „wdzięczne” mięso bo smakuje dobrze na słodko, ostro i słono. Śmiało można ją więc łączyć ze wszystkimi warzywami, dodatkami skrobiowymi, a także niektórymi owocami - np. śliwkami, morelami, jabłkami i gruszkami. Osobiście gorąco polecam dodanie do wieprzowiny trawy żubrowej, którą można kupić w niektórych regionach Polski (np. w okolicach Białowieży). Nada ona mięsu niepowtarzalny aromat. Moje ulubione połączenie to wieprzowina z jabłkami, krupnikiem i trawą żubrową właśnie. Spróbujcie koniecznie. PS. Trawa żubrowa jest bardzo tania. Paczka kosztuje ok. 6 zł i zawiera wysuszone źdźbła, które można długo przechowywać.

 

Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Bardzo przydatne porady :)

Dodaj komentarz