Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa tygodnia - Oregano

Oregano to jedna z najważniejszych przypraw w kuchni włoskiej i greckiej, której używa się do pieczenia warzyw, zup i sosów na bazie pomidorów (neapolitański, boloński), sałatek (np. greckiej), serów i pizzy. Oregano jest jednym ze składników mieszanki prowansalskiej. 

 

Przyprawia się nim także pieczone mięso, cielęcinę, jagnięcinę, zawiesiste zupy, pieczone ziemniaki. Potrawy mięsne powinno się doprawiać oregano pod sam koniec gotowania.

 

Oregano doskonale komponuje się z bazylią, tymiankiem, czosnkiem i rozmarynem. Przed użyciem proponuję rozetrzeć oregano w dłoniach (jak majeranek), co zwiększy jego aromat. Polecam oregano do marynowania mięs (gł. drobiu i cielęciny) i ryb. Po otwarciu oregano należy przechowywać szczelnie zamknięte.

 

Oregano ma również liczne właściwości zdrowotne - pomaga łagodzić wzdęcia i stymuluje przepływ żółci. Jako silny antyseptyk, oregano może być stosowane w leczeniu problemów układu oddechowego (kaszlu, zapalenia migdałków, zapalenia oskrzeli, w astmie). Oregano może być stosowane na alergie, gorączkę, kamicę i kolkę żółciową oraz bakteryjne choroby skóry. Rozcieńczony olej z oregano może być stosowany zewnętrznie na ból zębów i stawów. 

 

 

1

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz