Aktualności Doradcy Smaku

img_1318

Przepis Dnia V: Ciasto gruszkowe z białą czekoladą, odc. 80

Połączenie soczystej gruszki ze słodyczą białej czekolady i chrupkością bakalii to propozycja na kolejne rozkosznie pyszne ciasto świąteczne. Danie oczaruje domowników także warstwą wizualną, która jest obietnicą cudownego smaku.

W tym świątecznym przysmaku zawarto wiele pysznych i aromatycznych produktów. Korzenny, lecz kusząco słodki akcent ciasto uzyska dzięki obecności cynamonu. Niezwykły zapach i kuszący smak to zasługa ziarenek wprost z laski wanilii. Nie możemy zapomnieć też o chrupiących orzechach i soczystych rodzynkach, które wzmocnią świąteczny klimat. Niespodzianką, która zapewni nutkę pikanterii jest szczypta chili pieprzu cayenne. Zachęcamy do wypróbowania przepisu i podzielenia się z bliskimi potężną dawką niebiańskiej rozkoszy.

Składniki dla 6 osób:
Mąka – 400 g
Gruszki – 2,3 sztuki
Cukier – 250 g
Chili pieprz cayenne Prymat
Cynamon mielony Prymat
Soda oczyszczona Prymat – 1/3 opakowania
Wanilia laski
Rodzynki – 100 g
Orzechy włoskie – 100 g
Proszek do pieczenia – 1 opakowanie
Biała Czekolada – 300 g
Jaja – 6 sztuk
Wiórki kokosowe – 50 g
Kakao – 30 g
Olej – 150 ml

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę, aby ją spulchnić. Do mąki dodajemy cukier oraz jajka, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dodajemy cynamon i pół łyżeczki chili pieprzu cayenne. Dolewamy olej. Dodajemy nasionka z 1 laski wanilii. Dosypujemy kakao, miksujemy. Białą czekoladę rozpuszczamy w misce na garnku z ciepłą wodą.

Gruszki obieramy i kroimy na małe kawałki. Do masy w mikserze dodajemy orzechy i rodzynki. Po minucie wyłączamy mikser. Wykładamy brytfankę papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy gruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Polewamy ciasto białą czekoladą, posypujemy wiórkami kokosowymi, rodzynkami i orzechami.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Granita

    przepis ciekawy; tylko czy można czymś zastąpić proszek do pieczenia?

Dodaj komentarz