Aktualności Doradcy Smaku

6

Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78

Krucha i delikatna polędwica wieprzowina otulona ciastem francuskim to prawdziwa poezja smaku. Dlatego jeśli szukacie świątecznych inspiracji na uroczysty i przede wszystkim wykwintny obiad to skuście się na polędwice Wellington. Efekt z pewnością bardzo pozytywnie Was zaskoczy!

 

Pomysłów na świąteczne dania jest bardzo wiele. Warto jednak skusić się na takie, które zachwycą nie tylko swoim smakiem, ale również nietypowym połączeniem.

Taką propozycją z pewnością jest polędwica Wellington, która uznawana jest za jedno ze sztandarowych dań kuchni angielskiej, lecz o prawa do autorstwa tego dania prawa roszczą sobie także Francuzi. Jej nazwa najprawdopodobniej pochodzi od nazwiska księcia brytyjskiego – Wellingtona, który był zwycięzcą wojny pod Waterloo. Ciasto i pasztet są bez wątpienia francuskie, natomiast delikatność mięsa raczej angielska. Nic jednak nie stoi nie przeszkodzie, by przygotowywano je w kuchniach na całym świecie - a tym bardziej w polskiej.

Polecamy skosztować tej pysznej polędwicy, która wprost rozpływa się w ustach. 

Składniki dla 2 osób:
Polędwica wieprzowa – 500 g
Jajko – 1 sztuka
Masło
Czosnek staropolski Prymat
Tymianek Prymat
Rozmaryn Prymat
Ciasto francuskie – 1 płat
Musztarda sarepska Prymat
Boczek wędzony – 10 plastrów
Borowiki świeże – 8-10 sztuk
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
Olej


Sposób przygotowania:
Borowiki kroimy na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby i doprawiamy czosnkiem staropolskim, rozmarynem i tymiankiem. Kroimy polędwicę na pół, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Obsmażone mięso zdejmujemy z patelni i smarujemy miękkim masłem. Wkładamy na chwilę do lodówki. Podsmażone grzyby przekładamy na deskę i po wystudzeniu siekamy.
Mięso po wyjęciu z lodówki smarujemy jeszcze musztardą. Na każdy kawałek będzie potrzebna 1 mała łyżeczka. Na folii do żywności układamy 5 plasterków boczku, na boczek kładziemy farsz grzybowy, na to jeden kawałek polędwicy i zawijamy, pomagając sobie folią. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem mięsa.  Rozwijamy ciasto francuskie, kroimy na dwa kawałki. Na kawałkach ciasta kładziemy porcje mięsa zawinięte w boczek (bez folii). Porcje mięsa zawijamy ciastem i szczelnie zaklejamy.
Tak przygotowane kawałki mięsa przekładamy na blachę. Oddzielamy białko od żółtka i rozkłóconym żółtkiem smarujemy ciasto. Wstawiamy mięso na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Apetyczne, treściwe mięsko:)

Dodaj komentarz