Aktualności Doradcy Smaku

ds_s03e47-kpk-001_fit-800-600

Doradca Smaku: Gofry z boczkiem i parmezanem

Słodkimi goframi zajadamy się bardzo chętnie, przeważnie latem. Tymczasem chłodniejsza pora to idealny czas, by spróbować gofrów w wersji wytrawnej. Te z dzisiejszej propozycji Doradcy Smaku są sycące, pyszne i puszyste – wypełnione najlepszym boczkiem, parmezanem i suszonymi pomidorami.

Koniecznie wypróbujcie tej szybkiej, pełnej smaków i aromatycznych przypraw przekąski. Aby konsystencja ciasta połączonego z pysznymi produktami była idealna, wszystko należy bardzo drobniutko pokroić. Podawajcie z ulubioną świeżą sałatką lub sosem.

Składniki:

100 g boczku wędzonego

Pomidory suszone Smak 10 szt.

parmezan starty 150 g

Ciasto:

200 g mąki

150 ml mleka

40 g drożdży

3 jajka

Do smaku: pieprz ziołowy Prymat, oregano Prymat

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w cienkie paseczki. Pomidory suszone osączamy z nadmiaru oleju i również kroimy w paseczki.

Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka i wlewamy do miski. Następnie wbijamy 3 jajka i powoli mieszamy. Dolewamy resztkę mleka i mieszamy ciasto na gładką masę. Ciasto doprawiamy pieprzem ziołowym, oregano i mieszamy. Następnie do ciasta wsypujemy pokrojone wcześniej pomidory suszone, boczek i drobno starty parmezan. Mieszamy, żeby składniki dobrze się połączyły. Ciasto na gofry mamy gotowe. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy gofry bez dodatkowego tłuszczu.

Usmażone gofry układamy na talerzach i dekorujemy według uznania liściem sałaty, pomidorami koktajlowymi i posypujemy startym parmezanem.

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    chociaż boczku za bardzo nie lubię, a;e takie gofry z chęcią bym zjadła :)
  • 0
    image201604240005
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    takiego goferka ,to ja bardzo chętnie :)
  • 0
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    chyba jeszcze mało wiem o gotowaniu! nigdy bym nie wpadła na pomysł podania gofrów na wytrawną nutkę...bardzo ciekawy przepis:)

Dodaj komentarz