Aktualności Doradcy Smaku

6

Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77

W czasie Świąt na stole pojawiają się wykwintne dania mięsne. Doskonałą alternatywą dla popularnego fileta z kurczaka i indyka jest filet z gęsi. Podany z purée jabłkowo-selerowym z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

Gęsina chociaż rzadko pojawia się na polskich stołach, jest  jednak niekwestionowanym rarytasem. Odpowiednio przyprawiona spełnia oczekiwania najbardziej wymagających degustatorów, ubarwiając świąteczne menu – doskonałym aromatem i niepowtarzalnym smakiem.

Nie powinniśmy też zapominać, że obok swoich walorów smakowych gęsina jest bogata w białka, a tym samym dostarcza naszemu organizmowi potrzebnej jego dawki.

W zależności od kulinarnych smaków, najczęściej faszerowana jest jabłkami lub pomarańczami serwowana w towarzystwie popularnych sałatek jarzynowych. Warto pokusić się o mały kulinarny eksperyment i zastąpić ziemniaki lub ryż - purée jabłkowym selerowym. Taka propozycja podania z pewnością mile zaskoczy swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.

 

Składniki dla 2 osób:
Gęś – 2 piersi ze skórą
Rozmaryn Prymat
Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
Musztarda francuska Prymat
Jabłka – 3 sztuki
Masło
Olej
Seler – 1 sztuka
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
Cukier


Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę: do moździerza wsypujemy przyprawę do wina i piwa, kilka ziarenek owocu jałowca oraz roztarty w palcach rozmaryn. Całość ugniatamy. Dodajemy 2 łyżeczki musztardy francuskiej , odrobinę oleju. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Skórę gęsi nacinamy w kratę. Na zimną patelnię układamy filety skórą do dołu. Filety smażymy na zimnej patelni, aby powoli wytopił się z niej tłuszcz, ale żeby nie spaliła się.
Przygotowujemy purée: selera i 2 jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i dusimy na nim seler i jabłko przez ok. 15-20 minut. Dodatkowo możemy przygotować karmelizowane jabłko do dekoracji. Jabłko obieramy i za pomocą specjalnej łyżeczki wykrawamy kulki. Jeżeli nie mamy specjalnej łyżki jabłko możemy pokroić w kostkę. Przygotowujemy karmel: wsypujemy do garnka cukier, dodajemy trochę wody i czekamy aż cukier rozpuści się. Po chwili dodajemy kulki z jabłka.
Patelnię z gęsią zdejmujemy z ognia i smarujemy dokładnie marynatą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem pozostałym po smażeniu i resztą marynaty. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na około 1 godzinę. Miękkie jabłka i seler miksujemy na purée. Piersi gęsi po upieczeniu kroimy na plastry. Podajemy na purée jabłkowo-selerowym i dekorujemy karmelizowanymi kulkami z jabłka.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczne mięsko :)

Dodaj komentarz