Aktualności Doradcy Smaku

6

Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76

Zaraz obok tradycyjnych potraw na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków. W zależności od domowych zwyczajów pojawia się na nim sernik, piernik lub smaczna rolada. Ta ostatnia jest świetną propozycję dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu, aby przygotować domowe smakołyki nieco wcześniej.

Święta to doskonała okazja, aby usiąść wspólnie z bliskimi przy filiżance aromatycznej kawy i delektować się słodkimi wypiekami przygotowanymi specjalnie na tę okazję. W zależności od rodzinnej tradycji niektórzy nie wyobrażają sobie tych chwil bez korzennego piernika, inni puszystego sernika według przepisu Babci, a jeszcze inni bez roladki biszkoptowej z makiem.

Ta ostatnia propozycja stanowi doskonałą alternatywę dla długo dojrzewającego piernika, który należy przygotować już na 2-3 tygodnie przed Świętami. Rolada jest nie tylko szybka i prosta do wykonania, ale też swoją puszystością sprawia, że jej kosztowanie jest prawdziwą przyjemnością.

Aby rolada wyglądała apetycznie warto ją posypać suszonymi morelami.  

 

 

Składniki dla 6 osób:
Masa makowa – 400 g
Cukier – 100 g
Orzechy włoskie – 50 g
Przyprawa do piernika Prymat
Cynamon mielony Prymat
Wanilia laski Prymat
Rodzynki – 50 g
Mąka pszenna – 150 g
Jajka – 5 sztuk
Morele suszone – 50 g
Czekolada biała – 50 g


Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijam w mikserze. Po ubiciu stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej. Miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo żółtka i całość miksujemy jeszcze przez około 5 minut.
Mąkę przesiewamy przez sitko. Do mąki dodajemy przyprawę do piernika oraz cynamon. Mąkę z przyprawami dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - na garnek z wrzątkiem wstawiamy miskę, przekładamy do niej czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Do masy makowej dodajemy ziarenka z laski wanilii i cynamon.
Na wystudzony biszkopt (na jego całą powierzchnię) nakładamy masę makową, posypujemy rodzynkami i orzechami. Zawijamy roladę (pomagając sobie papierem, na którym się piekła). Koniec biszkoptu smarujemy roztopioną czekoladą i zwijamy do końca.
Morele kroimy na mniejsze kawałki. Wierzch rolady smarujemy czekoladą, posypujemy morelami, rodzynkami i startymi orzechami. Roladę kroimy na kawałki. Możemy ją ozdobić miętą.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Roladę to ja mogę zawsze i wszędzie:) uwielbiam je piec, jeść i oczywiscie wymyślać nowe nadzienia:)

Dodaj komentarz