Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poradnik domowego cukiernika: Jaką mąkę wybrać do ciasta?

Poradnik domowego cukiernika: Jaką mąkę wybrać do ciasta?

Mąka zaraz obok jaj jest jednym z ważniejszych składników ciasta, od których zależy powodzenie domowych wypieków. Dzisiaj nie brakuje różnych jej typów, przez co czasem nie wiadomo, po którą sięgnąć, przygotowując różne smakołyki.

Jednym z najbardziej popularnych rodzajów mąk jest pszenna. Podzielona jest na różne typy, które znajdują swoje zastosowanie zarówno w domowych wypiekach cukierniczych, jak też np. przy wypiekaniu chleba i przygotowaniu choćby naleśników, zasmażek, czy makaronów. Kolejnym popularnym rodzajem jest mąka żytnia, która wykorzystywana jest przede wszystkim do wypieku chlebów – głównie razowego. Aby ciasto chlebowe nie było zbyt ciężkie, miesza się ją z mąką pszenną. Najczęściej wykorzystuje się typ 580 – tzw. żytnią jasną i żytnią razową – do wypieku chlebów razowych. 

Na rynku dostępne są też innego rodzaju mąki, np. ziemniaczana, kukurydziana czy jęczmienna. Ta pierwsza często jest dodatkiem do ciast i łączy się ją z mąką pszenną. Znajduje też zastosowanie w przygotowaniu klusek i sosów. Kolejny gatunek – kukurydziana – stosowana jest często przez osoby uwielbiające kuchnię meksykańską i popularne tortille czy taco. Natomiast mąka jęczmienna wykorzystywana jest najczęściej w połączeniu z innymi gatunkami – do naleśników czy ciastek.

Na szczególną uwagę zasługuje jednak mąka pszenna, która w domach wykorzystywana jest przede wszystkim do słodkich wypieków. Uzyskiwana jest z ziaren pszenicy i w zależności od zawartości minerałów, dzieli się ją na typy.

Typ 450 – mąka tortowa: idealnie nadaje się do wypieków ciast biszkoptowych i tortów
Typ 500 – krupczatka: ma szerokie zastosowanie, wykorzystuje się ją do w szczególności do ciast kruchych i półkruchych, ale też francuskich, pierogów, kopytek, knedli
Typ 550 – idealna do ciast o cięższej konsystencji, np. ciast drożdżowych
Typ 750, 1400, 1850, 2000 - typy mąk, które przeznaczone są głównie do wypieku pieczywa
Typ 2000 - mąka razowa

Planując domowe wypieki, należy zaopatrzyć się w odpowiedni gatunek i typ mąki, a wykorzystywane do ciast jajka powinny być najwyższej jakości. Oba składniki decydują o sukcesie wypieków, m.in. biszkoptów, babek czy innych uwielbianych smakołyków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak