Aktualności Doradcy Smaku

img_0320

Przepis Dnia V: Filet z kurczaka z pistacjami i śliwką, odc. 73

Potrawę z powodzeniem podać możemy podczas niedzielnego obiadu. Ze względu na obecność śliwki suszonej kojarzy nam się także mocno ze Świętami Bożego Narodzenia. W naszej opcji ważne będą przyprawy, które dodamy do pysznego kawałka kurczaka. Proponujemy nadziać filet z kurczaka w nieco nietypowy sposób – nacinając mięso tak, aby utworzyło kieszenie. Farsz, który do nich nałożymy, składał się będzie z mięsa drobiowego, suszonych śliwek, pistacji z dodatkiem lubczyku oraz przyprawy do kurczaka i dań z drobiu. Potrawa po upieczeniu jest bardzo soczysta, a całość wygląda nieprzeciętnie i bardzo wykwintnie. Aby zwieńczyć efekt oraz dodać nieco koloru, przygotowujemy sos na bazie kostki „rosół z kury”, wina oraz suszonych śliwek.

 

 

 

Składniki dla 2 osób:

8-10 sztuk suszonych śliwek
Podwójna pierś z kurczaka
30 g pistacji
200 ml wina czerwonego
100 g mięsa mielonego z indyka
Rosół z kury Kucharek
Czosnek granulowany Prymat
Liść Lubczyku Prymat
Przyprawa do Kurczaka i dań z drobiu Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat

Przygotowanie:

Mielone mięso wkładamy do miski i dodajemy przyprawy do kurczaka, 3-4 rozdrobnione śliwki suszone oraz kilka rozdrobnionych pistacji, a także odrobinę roztartego w palcach liścia lubczyku, całość mieszamy.

Następnie kroimy filet z kurczaka na trzy części, ale nie do końca, tworząc kieszenie. Następnie doprawiamy mięso (w środku i na wierzchu) odrobiną czosnku granulowanego, solą morską i pieprzem świeżo mielonym, a potem faszerujemy piersi mięsem mielonym ze śliwkami. Piersi wypełnione farszem zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na 20 minut do temperatury 180 stopni.

W międzyczasie szykujemy sos: kostkę rosołową rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do rondelka, który stoi na ogniu wlewamy wino czerwone oraz dorzucamy cztery lekko rozdrobnione śliwki, gotujemy całość 4-5 minut, a następnie dodajemy do garnuszka połowę bulionu i miksujemy całość. Piersi wyjmujemy z piekarnika i kroimy w plastry. Podajemy z sosem winno- śliwkowym oraz posiekanymi pistacjami, śliwkami i natką pietruszki.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczne danie :)

Dodaj komentarz