Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_71316220_s

Świąteczne pierniczki z miodem i orzechami

Korzenny aromat pierniczków idealnie harmonizuje się z dodatkiem wytrawnych orzechów włoskich i słodyczą miodu. Dla tych, którzy jeszcze nie przygotowali tych aromatycznych smakołyków, prezentujemy przepis na świąteczne pierniczki właśnie z tymi dodatkami.

W wielu domach tradycją stało się przygotowanie na święta pierników. Bez względu na to, czy jest to ciasto czy też małe ciasteczka – warto wzbogacić ich wyjątkowy smak dodatkiem miodu i orzechów. Oba składniki wprost doskonale współgrają z ciastem korzennym, które pod ich wpływem nabiera niepowtarzalnego charakter, docenianego przez wielbicieli słodkości.

Zaleca się przygotowanie pierniczków na kilka dni przed Wigilią. Miód powoduje ich początkową twardość, a z upływem czasu nabierają wilgoci i stają się w sam raz do skonsumowania. 

 

Krok 1 – lista składników
100 g cukru
200 g łuskanych orzechów laskowych
500 g miodu
1 kg mąki pszennej
10 jajek
cynamon

Krok 2 – przygotowanie karmelu
Z cukru przygotuj karmel, ostrożnie rozpuszczając go na suchej, gorącej patelni. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.

Krok 3 – prażenie orzechów
Orzechy sparz, obierz ze skórki i posiekaj.

Krok 4 – przygotowanie ciasta
Wszystkie składniki (orzechy, jajka, cynamon, mąkę, miód) wymieszaj, dodaj przestudzony karmel i wyrób ciasto.

Krok 5.
Ciasto odstaw do lodówki na 4 godziny.

Krok 6. 
Po wyjęciu z lodówki jeszcze raz wyrób ciasto, a następnie rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm.

Krok 7.
Z ciasta wytnij pierniczki o dowolnych kształtach.

Krok 8.
Pierniczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz około 40 minut.


 

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    mam zamiar zrobić pierniczki jeszcze w tym tygodniu :)
  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    pora zabrać się za pieczenie tych smakowitości :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata92

    Na pewno zagoszczą na świątecznym stole :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    dzisiaj po południu będziemy z dziewczynkami zaczynały piec pierniczki :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    sorry ale ten przepis jest beznadziejny ,zla jestem ze zmarnowalam tyle dobrego miodu !!!, pierniczki sa wogole bez smaku ,nie slodkie a konsystencja ciasta jakas taka gumowo sucha ,nawet jak "poelza" kilka dni nic sie nie zmieniaja .

Dodaj komentarz