Aktualności Doradcy Smaku

prymat-3.12.2014166743

Kulinarne przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia

Boże Narodzenie to najbardziej rodzinne i wyjątkowe święta – wspólna wieczerza, radość dzieci przy choince i prezentach, uroczyste obiady w pierwszy i drugi dzień świąt. To wszystko sprawia, że na te chwile czekamy przez cały rok.

Jak co roku sen z powiek spędza pytanie – jak przygotować święta tak, aby było perfekcyjnie, a zarazem w granicach rozsądku. W naszej polskiej tradycji niezwykle ważny stał się właśnie aspekt kulinarny świąt. 

Oczywiście w XXI w. - czasie hipermarketów czynnych 24 /H i gotowej żywności w połączeniu z trendami slow food oraz przywiązaniem do tradycyjnej kuchni polskiej można po prostu zwariować. Gdzie leży zatem złoty środek, jak poradzić sobie tak, aby mieć satysfakcję ze świątecznych przygotowań, a zarazem – „nie urobić się po pachy”. Choć nasze babcie i mamy mogą być zdania, że wszystko musi być przygotowane w Wigilię, dziś jest to niemal nierealne... Oto kilka pomysłów, jak zarządzać czasem w kulinarnych przygotowaniach. 

1. Podział obowiązków

Ważny jest kompromis. Warto przed Świętami po prostu ustalić podział obowiązków, szczególnie przy większych spotkaniach rodzinnych. Coraz częściej zaczynamy się dzielić pracą - ktoś przyrządzi barszcz, ktoś inny słodkie wypieki, zawsze też znajdzie się specjalista od uszek czy pierogów z kapustą i grzybami. Wówczas wszyscy mogą poczuć, że aktywnie uczestniczą w przygotowaniach, a nikt nie poczuje się nadmiernie zmęczony.

2. Rozłożenie w czasie

Jeśli jednak przyjdzie nam samodzielnie odpowiadać za świąteczne przygotowania, wówczas koniecznie należy rozpisać sobie kalendarz prac, aby „ogarnąć” dom czy przyrządzanie potraw. Nie ma nic gorszego niż przygotowania na ostatnia chwilę.  Zgodnie z tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie należy przygotować 12 wigilijnych potraw, co może być nie lada wyzwaniem. Dlatego też warto zacząć przygotowania jak najwcześniej, aby w Wigilię jedynie skończyć uprzednio rozpoczęte działania.  

Kulinarny kalendarz przedświąteczny....

- 4 tygodnie przed – PIERNICZKI – może je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- 3 tygodnie przed – ustalić MENU.
- 3 tygodnie przed lub dużo wcześniej można przygotować marynaty i konfitury, z których nie tylko będziemy korzystać podczas świąt, ale również ładnie zapakowane mogą stanowić miły i praktyczny upominek.
- 3-2 tygodnie przed – ZAKUPY (suche składniki: przyprawy, mak, bakalie).
- 2 tygodnie wcześniej - USZKA I PIEROGI – można je ulepić i... zamrozić.
- 4 dni przed – można namoczyć i zamarynować FILETY ŚLEDZIOWE.
- 4 dni przed – namoczyć mak oraz przygotować MASĘ MAKOWĄ z bakaliami do ciast, pierogów i łazanek.
- 3-2 dni przed Wigilią możemy upiec CIASTA. Babka czy piernik nie straci swojej świeżości, a ponadto wcześniej przygotowany piernik można wykorzystać do przygotowania sosu piernikowego.
- 2 dni przed - KAPUSTA Z GRZYBAMI, która po kilku dniach będzie zdecydowanie smaczniejsza.
- 1 dzień przed – BARSZCZ - proponujemy ugotować barszcz czerwony dzień wcześniej.
- 1 dzień przed - zamarynować świeże RYBY, które będziemy smażyć bezpośrednio przed podaniem.
- 1 dzień przed – ugotować warzywa, pokroić i przygotować tradycyjną SAŁATKĘ JARZYNOWĄ.
- 1 dzień przed – ugotować KOMPOT Z SUSZU – najlepiej smakuje mocno schłodzony.
W dniu Wigilii: przygotować stół, usmażyć ryby, ugotować uszka i pierogi, podgrzać i doprawić uprzednio przyrządzone potrawy.

Uwaga - koniecznie trzeba pamiętać, aby odpowiednio wcześnie namoczyć suszone grzyby, owoce oraz ewentualnie fasolę i groch.

 

Pierwsza połowa grudnia to dobry moment, aby zabrać się za uszka i pierogi. Jeśli tylko uznamy opcję „nie do końca perfekcyjnej pani domu”, to idealny czas, aby przygotować pyszne, a jakże czasochłonne uszka. Możemy na spokojnie np. w piątek przyrządzić farsz, a rano w sobotę przygotować ciasto, ulepić uszka i zamrozić je. W Wigilię zamrożone uszka wystarczy wrzucić na posolony wrzątek.  Smakują doskonale, a my w dniu Wigilii będziemy mieć chwilę czasu na zadbanie o własny wygląd!

 

 

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
300 g pieczarek
200 g borowików mrożonych
2 białe cebulki
3 łyżki masła klarowanego
3 łyżki suszonej żurawiny
Natka pietruszki suszona, Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżki koperku
2 żółtka
Sól morska i Pieprz czarny mielony Prymat

Przygotowanie:
Ciasto wyjąć z zamrażarki, rozmrozić. Przygotować farsz: grzyby i cebulę umyć i obrać, posiekać odpowiednio na plasterki i w pióra. W głębokim rondelku rozgrzać masło, wrzucić grzyby i cebulę i dusić do miękkości. Ostudzić, wymieszać z posiekanym wcześniej koperkiem i suszoną żurawiną.
Ciasto francuskie rozwałkować, pokroić na prostokąty o szerokości 10 cm. Na podstawę każdego, w 2 cm odstępie od krańca nakładać farsz i zawinąć z drugiej strony, zlepiając brzegi. Przełożyć na blachę do pieczenia i gotową roladę pokroić na kawałki o wielkości 3 cm. Wierzch każdego posmarować rozmąconymi uprzednio żółtkami i wedle uznania posypać słodką papryką. Gotowe paszteciki piec w nagrzanym piekarniku, w 175 stopniach ok. 15 minut na złoty kolor.

 

 

 

Komentarze

  • 1
    img_6431
    Opublikowano

    Ifa

    Też robię sobie plan działania przed świątecznego, robię dużo wcześniej różne zakupy typu bakalie, mąkę czy masłó.
  • 1
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Też przygotowuje wcześniej, zakupy zawczasu. Farsze do uszek i pierogów przygotowuje wcześniej i zamrzam,podobnie kapustę z grzybami.
  • 0
    tulips
    Opublikowano

    motylekgoha

    zakupy robię zawsze wcześniej i planuje menu
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    hmm...genialny przepis na paszteciki, polecam
  • 0
    11010589_986665398024579_5195940161411698880_n
    Opublikowano

    askad89

    pierniki upieczone i prawie zjedzone

Dodaj komentarz