Aktualności Doradcy Smaku

kaczka

Świąteczna kuchnia

Świąteczna kuchnia jest niezwykle inspirująca. Bazuje na prostych, lecz pysznych składnikach, dzięki którym wyczarować można prawdziwe dzieła kulinarne. Śledzie, kapusta, mąka, buraki, grzyby, suszone owoce – to wielkie bogactwo natury i podstawa dla kuchennych wyczynów łączących to, co w staropolskiej tradycji jest najcenniejsze z odrobiną fantazji i szaleństwa.

 

Wigilia pełna postnych dań, a następnie dwa dni obfitujące w mięsiwa i ciasta to mnóstwo okazji do zabłyśnięcia w kuchni. Jak przygotować Święta radosne, pełne przysmaków, którymi zachwycać się będą domownicy i które stworzą w domu ciepły, pełen aromatu klimat?

Sięgnijcie po najlepsze świąteczne przepisy i cieszcie się wspólnym jedzeniem w te Święta! Zwykle podczas Świąt przygotowujemy dania według starych, dobrze sprawdzonych receptur. Warto czasem odmienić i niejako odświeżyć stół świąteczny i zaskoczyć domowników nową odsłoną barszczu czerwonego lub przystawki ze śledzia.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Składniki:

Buraki 1 kg
Jabłka 120 g
4 Ząbki czosnku
4 łyżki octu
Ziele angielskie mielone
1 pomidor bez skóry
cukier
100 g mąki
1 jajko
20 g cebuli
oliwa do smażenia
40 g borowików
sól morska

Sposób przygotowania:

Przygotowanie barszczu: Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić. Ze 100 g mąki, pół szklanki wody, szczypty soli i jajka przygotować ciasto pierogowe. Borowiki pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, podzielić na małe kwadraty, położyć na nich farsz, uformować uszka, a następnie ugotować je we wrzącej, osolonej wodzie. Uszka podajemy w bulionówkach z gorącym barszczem.  

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo lubię barszcz z uszkami :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    super pomysł
  • 0
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Ciekawy pomysł z tym jabłkiem, jeszcze tak barszczu nie robiłam...

Dodaj komentarz