Aktualności Doradcy Smaku

ds.o25-.kpk_010_fit-800-600

Doradca Smaku: Zupa czosnkowa

Idealna na chłodną pogodę, mocno rozgrzewająca dzięki szczypcie imbiru zupa czosnkowa jest dzisiejszą propozycją od Doradcy Smaku. Pyszna aromatyczna kremowa konsystencja najlepiej smakowała będzie z grzankami z piekarnika lub z…jajkiem w koszulce.

Czosnek gotowany w zupie traci swoją ostrość, a nabiera łagodności i bardzo przyjemnego zapachu – wciąż pozostając zdrowy i nie tracąc swoich wartości odżywczych. Ziołowy i aromatyczny akcent danie zyskuje dzięki obecności ziela angielskiego, majeranku, imbiru oraz goździków. Danie obowiązkowe do wypróbowania zimą.

2 główki czosnku
1 cebula
2 szalotki
1 kg ziemniaków
50 ml oliwy z oliwek
1 l rosołu warzywnego
250 ml śmietany 36%
1 bagietka
1 jajko
50 ml octu

Do smaku: Liść laurowy, Goździki całe, Tymianek, Imbir mielony, Sól morska Prymat

 Czosnek, cebulę, szalotki oraz ziemniaki kroimy w większą kostkę. Z czosnku wykrawamy kiełki ze środka. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, cebulę oraz szalotki i podsmażamy około 3-4 minuty. Dodajemy 3 liście laurowe, kilka goździków oraz tymianek. Całość zalewamy zimnym rosołem warzywnym i dodajemy ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. W międzyczasie doprawiamy do smaku solą morską. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy liście laurowe, a pozostałą zupę rozdrabniamy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec ponownie wstawiamy garnek na niewielki ogień, dodajemy śmietanę i przyprawiamy imbirem dla zaostrzenia smaku.

Bagietkę kroimy w kromki, układamy na blasze i wkładamy do gorącego piekarnika. Po 2 minutach przekładamy kromki na drugą stronę i jeszcze chwilę zapiekamy. Po wyjęciu nacieramy grzanki przekrojonym ząbkiem czosnku. W drugim garnku zagotowujemy wodę z octem i solą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, tak aby wrzenie ustało. Jajko wbijamy ostrożnie do małej miseczki, a następnie powoli przelewamy do wody z octem. Jak woda zacznie się ponownie gotować ostrożnie obracamy jajko na drugą stronę. Gotujemy przez około 3-4 minuty – białko jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Po tym czasie jajko przekładamy do miski z zimną wodą.

Zupę podajemy z grzankami i jajkiem w koszulce. Przed dodaniem jajka do zupy jajko ponownie wkładamy do wody z octem, żeby je ogrzać. Możemy ugotować więcej jajek w koszulkach, tak, żeby było po jednym do każdej porcji.

Komentarze

  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    moje 6 laetnie dziecko jest wielkim fanem czosnku,aż dziwne bo dzieci z reguł nie lubią,taka zupka by mu posmakowała :)

Dodaj komentarz