Aktualności Doradcy Smaku

5

Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67

Święta to wyjątkowe chwile spędzone z bliskimi, ale również wielka kulinarna uczta. Zatem, jeśli szukacie inspiracji na niepowtarzalne dania, które pojawią się na świątecznym stole, to z pewnością szynka glazurowana miodem spełni Wasze oczekiwania. 

Chociaż do Świąt zostały jeszcze trzy tygodnie, to warto nieco wcześniej się do nich przygotować. Nie brakuje kulinarnych inspiracji na smaczne dania, które mogą pojawić się w te wyjątkowe chwile na naszych stołach. Warto jednak skusić się na przygotowanie niepowtarzalnych potraw, jak np. szynki glazurowanej miodem. Takie połączenie, chociaż brzmi niewiarygodnie, to smakuje wybornie.

Soczysta i delikatna w smaku szynka idealnie harmonizuje się z balsamiczną glazurą, która sprawia, że każdy kęs zachęca do tego, aby sięgnąć po kolejny kawałeczek mięsa.

Tak przygotowane danie warto podać z ogóreczkami konserwowymi oraz chrzanem lub musztardą.

Składniki dla 10 osób:
Szynka bez kości ze skórą – 3 kg
Ziele angielskie całe Prymat
Rozmaryn Prymat
Sól peklowa Prymat
Czosnek granulowany Prymat
Liść laurowy Prymat
Kolendra cała Prymat
Miód – 2 łyżki
Cukier – 100 g
Olej
Wino czerwone – 100 ml
Ocet balsamiczny – 25 ml
Włoszczyzna (marchew – 3 sztuki, pietruszka – 1 sztuka, por – 1 sztuka)
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę: w miseczce łączymy roztarty w palcach rozmaryn, czosnek granulowany, kilka rozgniecionych liści laurowych, odrobinę oleju, sól i pieprz. Marynatę dokładnie mieszamy, smarujemy nią mięso i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

Włoszczyznę kroimy w średniej wielkości kawałki.

Przygotowujemy duży garnek (taki, w którym zmieści się cała szynka). Wlewamy do niego wodę, wsypujemy dwie łyżki soli peklowej, ziarna kolendry, pokruszone liście laurowe, pokrojone warzywa ok. 10-15 ziaren ziela angielskiego i zagotowujemy. Szynkę wyjmujemy z lodówki, wkładamy do wywaru i gotujemy przez ok. 2 godziny.

W garnuszku przygotowujemy glazurę: podgrzewamy cukier aż się skarmelizuje, następnie wlewamy ocet balsamiczny i czerwone wino. Dodajemy miód i gotujemy przez kolejne 10-15 minut. Szynkę po ugotowaniu wyjmujemy z garnka i nacinamy jej skórę w romby. Szynkę smarujemy glazurą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150° na 2 godziny.

Szynkę możemy podawać z ogóreczkami konserwowymi oraz chrzanem lub musztardą.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Uwielbiam takie aromatyczne mięsko :)

Dodaj komentarz