Aktualności Doradcy Smaku

5

Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66

Jagnięcina jest w Grecji uwielbiana, natomiast w Polsce traktowana jako rarytas, który rzadko pojawia się na stołach. Świąteczny obiad to jednak doskonała okazja, aby rozsmakować się w kruchej, soczystej i delikatnej jagnięcinie. 

Jagnięcina to mięso pochodzące z młodych owiec. Charakteryzuje ją delikatne i soczyste mięso, które odpowiednio przyprawione stanowi prawdziwy przysmak idealny, aby podać go w czasie wyjątkowych okazji. W zależności od smaków i kulinarnych inspiracji można wyczarować z niej wiele wykwintnych i interesujących dań. Co więcej, mięso jagnięce doceniane jest ze względu na swoje wartości odżywcze i wychwalane za dużą zawartość żelaza.

Idealną propozycją na świąteczny obiad będą żeberka jagnięce. Ważne jest, aby odpowiednio je przyprawić. W ten sposób zaakcentujemy ich niepowtarzalny smak.

Warto zapamiętać!

Po wyjęciu żeberek z piekarnika odstawiamy je na kilka minut, aby mięso „odpoczęło” i zatrzymało w środku wszystkie soki.

 

Składniki dla 2 osób:

Rukola – 40 g
Suszone pomidory Smak
Kminek cały Prymat
Kolendra cała Prymat
Żebra jagnięce – 400 g
Chleb tostowy – 10 kromek
Musztarda sarepska Prymat
Czosnek – 3 ząbki
Cebula – 1 sztuka
Natka pietruszki – 1 pęczek
Koper – 1 pęczek
Rydze – 3 duże kapelusze
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
Masło
Olej


Sposób przygotowania:
Przygotowujemy panierkę, która będzie wyglądała jak mech: do miksera wrzucamy koper, natkę pietruszki i jeden ząbek czosnku. Możemy też dodać odrobinę rukoli. Miksujemy do mocnego rozdrobnienia. Z chleba tostowego odkrawamy skórkę, rozdrabniamy i również miksujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy panierkę i pieczemy do wysuszenia. Żeberka oczyszczamy z błon i tłuszczu.
Do moździerza wsypujemy: kolendrę, kminek i rozgniatamy. Następnie dodajemy pokrojony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku i ponownie ugniatamy. Na koniec dodajemy 1,5 łyżeczki musztardy i dokładnie mieszamy. Żeberka dokładnie smarujemy marynatą i wstawiamy na ok. 10-15 minut do lodówki.
½ cebuli i jeden ząbek czosnku drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim czosnek i cebulę. Rydze oczyszczamy, płuczemy w zimnej wodzie i układamy na podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażymy razem przez 7-8 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku świeżo mieloną solą morską i pieprzem. Przygotowujemy sałatkę – do rukoli wlewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów, dodajemy kilka sztuk pokrojonych w paski pomidorów oraz pokrojoną w pióra ½ cebuli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Żeberka wyjmujemy z lodówki i obsmażamy je na patelni z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 4-5 minut, zakrywając kości folią aluminiową, aby się nie spaliły podczas pieczenia. Po wyjęciu żeberek z piekarnika odstawiamy je na kilka minut, aby „odpoczęły” i zatrzymały w środku wszystkie soki. Następnie kroimy na mniejsze porcje. Z piekarnika wyciągamy ususzoną panierkę-mech. Kawałki żeberek smarujemy olejem i obtaczamy w „mchu”.
Podajemy z sałatką z rukoli i smażonymi rydzami.


Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz