Aktualności Doradcy Smaku

img_1849

Przepis Dnia V: Krem z kalafiora z łososiem, odc. 63

Aura za oknami niepostrzeżenie przemieniła się w zimową i zaczyna przypominać o zbliżających się powoli Świętach. Abyście spokojnie zdążyli przygotować się do stawianych przez nie wyzwań kulinarnych, Przepis Dnia będzie starał się podsuwać ciekawe inspiracje.

Dzisiejsza propozycja dotyczy przygotowania troszkę innej, wyjątkowej zupy rybnej, która może się pojawić na wigilijnym stole, ale także każdy inny moment będzie odpowiedni, by ją zaserwować. Krem, w którego otoczce podany jest łosoś, ugotowano na bazie kalafiora z dodatkiem ziemniaka oraz selera (równie odpowiednia będzie pietruszka). Danie doprawiono imbirem oraz chili pieprzem cayenne. To nie tylko niezwykle aromatyczne przyprawy, ale także posiadające bardzo silnie rozgrzewające działanie. To szczególnie ważne, gdy na zewnątrz jest mroźno.

Taka zupa-krem z łososiem jest daniem bardzo wykwintnym, które będzie prezentowało się pięknie i oczaruje smakiem podczas każdego uroczystego obiadu lub kolacji. Może być ciekawym innowacyjnym elementem na świątecznym stole, ale nie bójmy się również serwować go przy każdej innej okazji.

 

Składniki dla 4-6 osób:

Kalafior
0,5 selera
Ziemniak
Olej
2 litry mleka
1 filet z łososia
Pieprz cytrynowy Prymat
Imbir mielony Prymat
Kurkuma mielona Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz kolorowy Prymat
Masło – 2 kostki

Przygotowanie:

Oczyszczamy kalafiora i kroimy na drobne kawałki. Seler również kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem, wstawiamy na ogień. Obieramy i kroimy ziemniaka i dorzucamy do zupy. Całość gotujemy około 30-40 minut (do miękkości warzyw). Oczyszczamy filet z łososia. Kroimy filet wzdłuż na pół, a następnie w 2 cm kawałki. Posypujemy kawałki ryby pieprzem cytrynowym, chili pieprzem cayenne, polewamy odrobiną oleju, solimy do smaku, całość mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania. Zupę na ogniu przyprawiamy imbirem, solą i pieprzem kolorowym do smaku. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, wkładamy łososia, smażymy kawałki ryby około 3-4 minuty z każdej strony. Po ugotowaniu warzyw miksujemy zupę na ogniu. Dodajemy kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Możemy dodać trochę masła do smaku. Nakładamy kawałki ryby na talerz i polewamy je zupą. Ozdabiamy świeżym koperkiem.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    zupę krem z kalafiora robiłam, tylko że bez łososia niestety
  • 0
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Bardzo ciekawe połączenie smakowe. Chyba nigdy bym nie zestawila kalafiora z łososiem..

Dodaj komentarz