Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_52973990_m

Zupa borowikowa w wydaniu Mirosława Drewniaka

Kiedy za oknami temperatura coraz niższa, warto zadbać o to, aby w naszym menu znalazły się rozgrzewające potrawy. Zupa borowikowa z pewnością do takich należy. Jej aromat przywołuje wspomnienia wczesnej jesieni, a smak zachwyca degustatorów.

Podczas jesienno-zimowych dni warto sięgnąć po inspiracje do kuchni beskidzkiej. Cechą dla niej charakterystyczną jest prostota i czerpanie z sezonowych darów natury. Dzięki temu jest ona bardzo pożywna, rozgrzewająca i dodająca energii.

Jedną z idealnych propozycji jest pyszna i niezwykle aromatyczna zupa borowikowa, którą można przygotować również z mrożonych grzybów. Należy wówczas pamiętać o tym, aby na dzień przed planowanym jej ugotowaniem – rozmrozić borowiki.  W zależności od kulinarnego gustu można przygotować ją jako zupę klasyczną lub zupę krem.

 

Krok 1 – lista zakupów
350-400 g świeżych lub mrożonych borowików
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
1 cebula
½ szklanki (125 ml) śmietany min. 18 proc.
1 łyżka mąki pszennej
1 pęczek natki pietruszki

Krok 2 – dzień wcześniej
Jeśli do przygotowania zupy będziesz używać mrożonych borowików, rozmroź je dzień wcześniej.

Krok 3. 
Grzyby pokrój w plastry, zalej zimną wodą, dodaj przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.

Krok 4. 
Zagotuj i odstaw.

Krok 5. 
Wyjmij przyprawy i cebulę.

Krok 6. 
Doprowadź zupę do wrzenia i zagęść rozmieszaną w śmietanie mąką.

Krok 7.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 8.
Posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe.

 

 

Komentarze

  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Uwielbiam zupy grzybowe :) Borowikową w szczególności. Pysznie podana :)

Dodaj komentarz