Aktualności Doradcy Smaku

zol_0120

Przepis Dnia V: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i porem, odc. 62

Ta propozycja stanowi ciekawe i bardzo pyszne połączenie elementów kuchni polskiej i francuskiej. Bazą do zapiekanki jest mięso mielone oraz tak lubiane w naszej rodzimej kuchni ziemniaki, uzupełnione o dodatek cebuli i pora, dla zaostrzenia smaku. Francuskim wpływem jest royal, czyli sos ze śmietany i jaj.

Dzisiejsze danie może być zaserwowane w charakterze obiadu lub kolacji. Jest bardzo rozgrzewające, naprawdę pyszne i sycące. Prezentuje się oszałamiająco. Do potrawy możemy użyć mięsa wieprzowego lub każdego innego rodzaju mięsa, które lubimy. Royal jest typowym francuskim sosem, którego generalną zasadą przyrządzenia jest zastosowanie śmietany i jaj w odpowiednich proporcjach (zwyczajowo na 1 litr śmietany potrzebujemy 30 jaj). Możemy nim zalewać każdy rodzaj zapiekanki, nie tylko tę wskazaną w dzisiejszej propozycji. Pyszne produkty użyte do przyrządzenia dania pozostaje już tylko odpowiednio doprawić. Do podsmażonego mięsa idealnie sprawdzi się Przyprawa kebab-gyros w połączeniu z majerankiem, natomiast do sosu royal Przyprawa do ziemniaków. Wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym możemy przygotować i ułożyć wcześniej, natomiast zapiec można je bezpośrednio przed podaniem.

 

 

Składniki dla 4 osób:

0,5 kg ziemniaków
Por
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
700 g mięsa mielonego
7 jajek
200 ml śmietany 36%
Majeranek otarty Prymat
Przyprawa do ziemniaków Prymat
Przyprawa kebab-gyros Prymat

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy mięso mielone, dodajemy przyprawę do gyrosa i majeranek, całość mieszamy. Zostawiamy na wysokiej temperaturze. Cebulę, pora i czosnek kroimy kroimy drobno. Wszystko dorzucamy do mięsa. Kroimy ziemniaki w grube plastry. Przygotowujemy royal: na 250 ml śmietany wybijamy 7 jajek. Dodajemy przyprawę do ziemniaków, mieszamy energicznie. Naczynie żaroodporne wykładamy pokrojonymi ziemniakami, kładziemy warstwę mięsa, następnie kolejną warstwę ziemniaków, zalewamy royalem. Na koniec ponownie kładziemy warstwę mięsa i ziemniaków i dolewamy resztą royala. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i dopiekamy 10 minut bez przykrycia.

Podajemy zapiekankę w naczyniu żaroodpornym przyozdobioną świeżymi ziołami.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz