Aktualności Doradcy Smaku

zol_0651

Przepis Dnia V: Dynia z czarną fasolą i ziołami, odc. 61

Dzisiejsza propozycja to najlepszy dowód, że sałatkami można delektować się przez cały rok. Mimo że za oknami aura przeistacza się w zimową, warto zatrzymać ciepło i kolory jesieni i cieszyć się nimi jak najdłużej.

Sałatka z dynią, czarną fasolą, a także suszonymi pomidorami to potrawa sycąca, a jednocześnie bardzo przyjazna osobom na diecie. Dostarcza organizmowi moc wartości odżywczych przy użyciu produktów wyłącznie zdrowych. Fasola to prawdziwa skarbnica potasu, wapnia i fosforu, natomiast dynia dodatkowo zapewnia witaminy z grupy B, B-karoten. Mimo że oba warzywa są niskokaloryczne, to można się nimi naprawdę najeść. Sałatka nie dość, że jest maksymalnie zdrowa, to jeszcze bardzo pyszna. Szczególnych walorów dodaje jej olej z suszonych pomidorów, który jest zdecydowanie bardziej aromatyczny od zwykłej oliwy.

Sałatkę doprawiamy suszonymi warzywami – natką pietruszki i koperkiem, które podkreślą ziołowy intensywny posmak i pozwolą przywołać lato. Nie ma mowy o chandrze, kiedy mamy przed sobą taki piękny kolorowy talerz pełen pyszności. Smacznego!

 

Składniki dla 2 osób:
0,5 małej dyni
Papryka czerwona
200 g czarnej fasoli
3 szalotki
2 ząbki czosnku
Ziele angielskie mielone Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat
Koperek suszony Prymat
Pomidory suszone Smak
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat

Przygotowanie:

Wkładamy dynię do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną oleju z suszonych pomidorów, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 1 godzinę. Przygotowujemy sałatkę: do miski wrzucamy czarną fasolę (namoczoną świeżą bądź z puszki). Kroimy paprykę w kostkę lub romby, dodajemy do fasoli w stosunku 1:1. Kroimy szalotkę w grubą kostkę. Dodajemy do fasoli i papryki. Polewamy wszystko odrobiną oleju z suszonych pomidorów. Kroimy drobno suszone pomidory oraz czosnek w cienkie plasterki i dodajemy do sałatki. Sałatkę doprawiamy przyprawami. Po upieczeniu obieramy dynię i kroimy w kostkę. Dodajemy do sałatki.

Wykładamy sałatkę na talerz i dekorujemy świeżą natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    to prawda sałatkami możemy delektować się cały rok. a co najważniejsze sałatkę możemy zrobić za każdym razem inną zamieniając w niej składniki :)
  • 0
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki bo za każdym razem możemy przygotować ja inaczej. Propozycja. z Dynia jest bardzo ciekawą :)

Dodaj komentarz