Aktualności Doradcy Smaku

5

Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58

Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlatego warto zadbać o to, aby było nie tylko smaczne, ale również pożywne!

Jajka poszetowe to pomysł na wykwintne śniadanie, które doskonale smakuje, a przy tym jest bardzo pożywne. Jego nazwa wzięła się od francuskiego pocher, które oznacza „gotować powoli”. Jajka poszetowe gotowane są w temperaturze, która pozwala ściąć białko, a jednocześnie żółtko tylko podgrzać.

Sposobów podania tego posiłku jest kilka, ale przedstawiamy dzisiaj propozycję z szynką dojrzewającą. Aby zwieńczyć wyśmienity charakter posiłku – można pokusić się o to, aby polać go sosem przygotowanym z połączenia musztardy sarepskiej z francuską oraz miodem. Dodane do tego zioła sprawią, że tak sporządzone śniadanie nabierze wyrazistego charakter.

Taka propozycja śniadania gwarantuje rewelacyjny smak i mnóstwo energii na cały dzień.

 

Składniki dla 1 osoby:
2 -3 jajka
Łyżka miodu
0,5 łyżki masła
3 plastry szynki dojrzewającej
Ocet spirytusowy
1 łyżeczka Musztardy sarepskiej Prymat
1 łyżeczka Musztardy francuskiej Prymat
Sól morska Prymat
Majeranek otarty Prymat
Liść lubczyku Prymat
Cebula suszona Prymat

Przygotowanie:
To śniadanie możemy przygotować na dwa sposoby.
Wstawiamy wodę na jajka, dodajemy do niej odrobinę octu spirytusowego.
1 sposób: Wybijamy 2 jajka do 2 miseczek.
2 sposób: Jajko przygotujemy z pomocą folii do żywności. Do kubka wkładamy kawałek folii do żywności, zostawiając spory kawałek na zewnątrz kubka (przytrzymując go gumką do włosów). Wbijamy jajko do kubka z folią. Dodajemy odrobinę masła do środka. Zdejmujemy gumkę, związujemy końce folii formując woreczek z jajkiem i masłem w środku.
Przygotowujemy sos: łączymy miód i musztardę francuską, musztardę sarepską. Dodajemy lubczyk, suszoną cebulę, majeranek, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki wody z octem.
Do gotującej się wody z octem wsypujemy trochę soli. Zakręcamy łyżką wir w wodzie i wlewamy jajko z miseczki, po chwili dodajemy drugie. Gotujemy 3 minuty.
Możemy też wrzucić jajko do wody w folii do żywności, jeśli boimy się, że powyższy sposób nam się nie uda (również na około 3-4 minuty). Jednakże po wyjęciu jajka w folii z wody, musimy chwilę odczekać do wystygnięcia, aby bezpiecznie wyjąć je z folii.
Na talerzu układamy szynkę dojrzewającą, jajka układamy obok szynki. Jajko i szynkę polewamy sosem, dekorujemy świeżym lubczykiem.


Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    ja jajka w koszulkach zawsze gotuje na wodzie,bez woreczków ,zawsze wychodzą:)
  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Najczęściej goszczą u mnie jajka w koszulkach, ale na taką propozycję chętnie bym się skusiła.
  • 0
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Bardzo ciekawy pomysł, w taki sposób jajka jeszcze nie gotowalam..

Dodaj komentarz