Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku: Gulasz cielęcy z białym sosem

Gulasz cielęcy w białym sosie to pomysł na uniwersalny, a jednocześnie wykwintny obiad w stylu francuskim.

 

 

 

 

GULASZ Z CIELĘCY

 

800 g udźca cielęcego

3 marchewki

2 cebule

1 por

seler naciowy

100 g pieczarek

Liść laurowy Prymat

Ziele angielskie całe Prymat

Tymianek Prymat

10 g Kaparów Smak

80 g mąki pszennej

80 g masła

Sól morska Prymat

Pieprz czarny Prymat

olej do smażenia

 

Dwie marchewki, seler naciowy, por i cebulę kroimy w gruba kostkę.

 

Cielęcinę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do garnka z zimną wodą i gotujemy przez chwilę, żeby oczyścić mięso. Gdy woda zacznie wrzeć, odcedzamy mięso, wylewamy wodę i ponownie wkładamy mięso do garnka. Do mięsa dodajemy pokrojone marchewki, seler naciowy pora oraz cebulę. Całość zalewamy czystą wodą, dodajemy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, tymianek oraz sól do smaku. Wstawiamy na mały ogień i zagotowujemy. Gotujemy tak długo, aż mięso będzie miękkie.

 

W trakcie gotowanie mięsa, pozostałą marchewkę kroimy w cienkie plastry i podgotowujemy w osolonej wodzie. Pieczarki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim pieczarki, doprawiając solą i pieprzem.

 

W oddzielnym garnku przygotowujemy zasmażkę. Na małym ogniu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i mieszając lekko podsmażamy, tak aby zasmażka zachowała jasny kolor. Przygotowaną zasmażkę zdejmujemy z ognia.

 

Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je z garnka razem z warzywami. Kawałki mięsa oddzielamy od warzyw i przekładamy do oddzielnego garnka. Do mięsa dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki oraz podgotowaną marchew.

 

Pozostały wywar przecedzamy przez sito, tak aby pozostała jedynie jego klarowna część. Tak oczyszczony wywar zagęszczamy przygotowaną wcześniej zasmażką. Zasmażkę dodajemy stopniowo i powoli, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Zagaszonym sosem zalewamy mięso. Ilość sosu, którą dodamy do mięsa zależy od naszych preferencji. Na koniec dodajemy kapary do smaku i mieszamy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak