Co dodajecie do zup typu krem? Śmietanę czy grzanki? Zobaczcie przepis na zupę z oryginalnym dodatkiem gruszki:
Zupa dyniowa z gruszą
800 g dyni
2 marchewki
2 gruszki
10 g pestek z dyni
1 łyżka masła
Do smaku: Kminek mielony, Imbir mielony, Goździki całe, Sól morska Prymat
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki marchewki, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Przyprawiamy mielonym kminkiem, imbirem oraz solą.
Gdy dynia i marchew będą miękkie (po ok. 20 minutach), odlewamy do oddzielnego naczynia część powstałego wywaru. Resztę rozdrabniamy za pomocą blendera, aż do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, możemy rozrzedzić go pozostawionym wywarem. Na koniec, doprawiamy do smaku według uznania kminkiem, imbirem i solą.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a pozostałe części kroimy w kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości masła na letniej patelni, dodając do smaku rozgniecione w palcach goździki i pestki dyni. W czasie smażenia podlewamy odrobiną wody.
Zupę podajemy z podsmażonymi gruszkami i pestkami dyni.