Aktualności Doradcy Smaku

4

Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57

Okoń morski to jedna z tych ryb, którą warto od czasu do czasu przygotować na obiad. Jej białe, chude i zdrowe mięso odpowiednio doprawione ma niesamowity smak.

 

Jeśli lubicie od czasu do czasu przygotować na obiad rybę, to warto wybrać okonia morskiego. Jest to ryba bardzo wdzięczna w przygotowaniu, gdyż nie zawiera dużej ilości ości, a w dodatku bogata jest w wiele składników mineralnych, m.in. w witaminę A.
Aby pieczony okoń smakował wybornie, wystarczy przyprawić go pieprzem cytrynowym, czosnkiem granulowanym i koperkiem suszonym. Połączenie pieprzu czarnego z kwaśnym posmakiem cytryny podkreśli wyrafinowany smak i aromat potrawy.


Jeśli lubicie, gdy przyrządzone przez Was dania nie tylko smakują, ale też apetycznie wyglądają, warto skusić się na przygotowanie białej „pierzynki” z dodatkiem soli. Tak podany na talerz okoń prezentuje się i wygląda wyjątkowo. Należy tylko pamiętać, aby przed zjedzeniem – zdjąć „pierzynkę” z ryby.

Składniki dla 1 osoby:

Cytryna
0,5 pora
Okoń morski
Kilka gałązek świeżej pietruszki
3 jajka
Sól morska gruboziarnista Prymat
Koperek suszony Prymat
Pieprz cytrynowy Prymat
Czosnek granulowany Prymat

Przygotowanie:
Używając łyżki, zdejmujemy łuski z ryby. Płuczemy rybę pod bieżącą wodą. Doprawiamy rybę (na zewnątrz i w środku): używamy czosnku granulowanego, pieprzu cytrynowego, koperku suszonego. Do środka ryby wkładamy plasterek cytryny, pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz natkę pietruszki.
Przygotowujemy słoną pierzynkę – oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy sól morską i ubijamy na sztywną pianę.
Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Następnie dodajemy resztę pora, natkę pietruszki i całość szczelnie przykrywamy ubitymi białkami. Wstawiamy rybę do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na około 1 godzinę. Podczas podania przekładamy rybę bardzo ostrożnie. Podajemy z kawałkiem cytryny i kilkoma listkami natki.
Uwaga! Jemy bez pierzynki.


Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Fantastycznie przyrządzona ryba :) Z przyjemnością bym zjadła :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczna rybka :)
  • 0
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Ciekawy pomysł, muszę wypróbować

Dodaj komentarz