Aktualności Doradcy Smaku

6

Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55

Tradycyjne kotlety mielone to smak, który kojarzy się z polską kuchnią, a także z czasem dzieciństwa. Pojawiają się  na naszych stołach w czasie uroczystych obiadów, lecz nie tylko. Chętnie gotujemy i jemy je też bez specjalnej okazji.

Smaczne, tradycyjne kotlety mielone wcale nie muszą zawsze być serwowane w taki sam sposób. Aby nadać im finezyjny charakter, wystarczy skusić się na mały kulinarny eksperyment. Jeśli chcecie zamienić popularne kotlety w wyśmienite danie z włoską nutą, wystarczy przygotować je z dodatkiem mozzarelli i pomidorów pelati.  W ten sposób wyczarujecie wyśmienitą, apetyczną i wykwintną propozycję urozmaicenia tak popularnego dania. 

Składniki na 4 kotlety:
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
Mozzarella
Ząbek czosnku
400 g pomidorów pelati
3 pomidory bez skóry
0,5 cebuli
Kilka sztuk oliwek czarnych Smak
2 duże łyżki kaparów Smak
Olej
Majeranek otarty Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
Bazylia otarta Prymat
Pieprz czarny Prymat


Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodajemy pokrojone kapary, przyprawę do mięsa mielonego i majeranek.
Mieszamy składniki dłonią (możemy zwilżyć dłonie wodą, żeby mięso się nie kleiło). Formujemy 8 niezbyt dużych kotletów.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju. Kroimy cebulę w bardzo drobną kostkę, czosnek zgniatamy i kroimy bardzo drobno. Czarne oliwki kroimy w plasterki. Układamy na patelni kotlety. Smażymy 2 minuty z każdej strony.
Kroimy mozzarellę i pomidory na plastry do położenia na kotlety. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni, na której smażyliśmy kotlety, podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili podajemy pomidory pelati i końcówki pozostałe ze sparzonych pomidorów, czarne oliwki i kilka kaparów. Przyprawiamy dużą ilością bazylii, pieprzem i solą do smaku, mieszamy całość. Podsmażamy około 1-2 minut.
Nakładamy sos warzywny pomiędzy kotletami w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kotlet kładziemy plasterek pomidora i mozzarelli na wierzch. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy przez 7 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 2 minuty zdejmujemy folię.
Ozdabiamy świeżymi ziołami. Możemy podawać z ziemniakami bądź kaszą.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ciekawe połączenie :)
  • 0
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Pyszny obiad

Dodaj komentarz