Aktualności Doradcy Smaku

zol_9485

Przepis Dnia V: Pączki ze słodkich ziemniaków, odc. 54

Ciekawa przekąska w trakcie przyjęcia, a także podczas wspólnego wieczoru przed telewizorem. Wytrawna wersja pączków to świetny pomysł, by przygotować coś z batatów! Ta słodka odmiana ziemniaka nie gości zbyt często na polskich stołach, a szkoda, gdyż jest kremowa i smaczna, podobna w obróbce do polskiego ziemniaka i znacznie zdrowsza.

Bataty są źródłem cennych dla organizmu mikroelementów, są dobre na pamięć i wzrok. Polecane są także osobom odchudzającym się. Słodkie ziemniaki można przygotowywać na różne sposoby – mogą być pieczone, grillowane czy ugotowane w łupinkach. Nasza propozycja to bataty smażone jak pączki, których nadzienie poza składnikiem podstawowym stanowią przyprawy: sól ziołowa, tymianek oraz grubo mielony pieprz. Pączki najlepiej smakowały będą z dipem. My polecamy Party dip czosnkowy Prymat, który w szybkim połączeniu z jogurtem naturalnym i majonezem, stworzy smaczny sos do przekąski. Pączki z batatów mogą być także serwowane jako smaczny dodatek do dania mięsnego. Smacznego weekendu!

 

Składniki na 20 pączków:

Sól ziołowa Prymat
Tymianek Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Party dip czosnkowy Prymat
Cukier brązowy – 1 łyżeczka
Bataty ugotowane – ½ kg
Majonez – 4-5 łyżek
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Masło – 60 g
Jajko – 1 sztuka
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Bułka tarta Prymat – 6 łyżek
Mąka pszenna – 6 łyżek
Olej

Przygotowujemy masę ziemniaczaną: ugotowane wcześniej  i pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki (bataty) łączymy z masłem, jajkiem oraz brązowym cukrem i miksujemy na jednolitą masę. Do mąki wsypujemy bułkę tartą oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Masę z ziemniaków doprawiamy pieprzem grubo mielonym, solą ziołową oraz tymiankiem. Cały czas miksując, dodajemy mąkę z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. W razie potrzeby zagęszczamy bułką tartą. Przygotowujemy dip: zawartość opakowania party dip czosnkowy wsypujemy do miseczki, dodajemy majonez, jogurt i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. Obsypujemy ręce mąką i z przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy małe kuleczki.Wrzucamy kulki na głęboki, rozgrzany olej. Smażymy około 2 minut z każdej strony. Po wyjęciu odsączamy kuleczki na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Wykładamy kuleczki na talerz, podając dip w miseczce obok. Kuleczki są świetną przekąską, a mogą też stanowić doskonały dodatek do dania mięsnego.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz