Aktualności Doradcy Smaku

original

Papryka słodka mielona i danie na weekend

Papryka świetnie nadaje się do marynowania mięs, ryb, warzyw i serów. Oprócz właściwości smakowych poprawia ich kolor.

 

Polecam plastry wędzonego łososia marynowanego w słodkiej papryce, smakują naprawdę wyśmienicie.

 

Warto też stosować paprykę do wszelkiego rodzaju past rybnych (np. z makreli) i jajecznych. Ciekawie komponuje się również z sosami na bazie jogurtu i majonezu, zaostrza bowiem ich smak i urozmaica wygląd.

 

Dodając paprykę można nadać kolor ryżowi, makaronom i innym wyrobom mącznym.

 

Papryka ma także właściwości zdrowotne, zawiera witaminy C i B, sporą ilość beta-karotenu i olejki eteryczne. To przyprawa pobudzająca wydzielanie soku żołądkowego i poprawiająca apetyt. Ma też właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze.

 

 

 1

 

Z przyprawą tygodnia Robert Sowa poleca również Danie na weekend:

 

FLAKI Z IMBIREM, MAJERANKIEM, WĘGIERSKĄ PASTĄ CHILI I AROMATYCZNYM CHLEBEM WIEJSKIM

 

Składniki dla 2 osób:

100 g ugotowanych flaków wołowych
400 ml wywaru z wołowiny Kucharek

50 g marchwi

50 g selera
½ cebuli

1 łyżka masła
1 łyżka zasmażki

1 łyżka węgierskiej papryki w paście
½ łyżeczki słodkiej papryki Prymat
¼ łyżeczki marynowanego imbiru
1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
1 listek laurowy Prymat
¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu Prymat
Sól, majeranek, gałka muszkatołowa Prymat

 

 1

 

Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle. Ugotowane flaki odcedzić, dodać do nich warzywa i całość zalać wywarem wołowym. Podczas, gdy flaki gotują się na małym ogniu, dodać przyprawy: słodką paprykę, posiekany imbir, gałkę muszkatołową, węgierską pastę paprykową, kardamon, liść laurowy, sól, pieprz oraz zasmażkę. Tak doprawione flaki ugotować do miękkości i podawać z wiejskim chlebem.

 

 11

SMACZNEGO!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz