Aktualności Doradcy Smaku

zol_0088

Przepis Dnia V: Ragout z fasoli i warzyw jesiennych, Odc. 53

Za oknami i w ogrodach nie sposób nie zauważyć pięknej, ciepłej i mieniącej się kolorami jesieni. Grzechem byłoby nie skorzystać z jej dobrodziejstw i nie przemycić ich na talerze. Nasza propozycja to warzywne ragout, którego podstawą jest trzykolorowa fasola. Danie w pierwszej kolejności zapewne przypadnie do gustu wegetarianom, ze względu na jego bezmięsny charakter.

Ragout to w kuchni francuskiej typ potrawy, której istotą są składniki pokrojone w kawałki regularnej wielkości. Danie może być mięsne, rybne, warzywne, a nawet owocowe. Wszystko zależy od fantazji gotującego. Ragout może być serwowane jako samodzielne danie lub jako dodatek do innego dania. Podobnie jest w przypadku propozycji „Przepisu Dnia”. Czas przygotowania dania jest stosunkowo krótki, jednak pod warunkiem, że mamy wcześniej ugotowaną fasolę. Wszystkie składniki użyte do przygotowania potrawy są niezwykle świeże i mają swój naturalny smak. Jednak aby wydobyć z nich dodatkowe aromaty oraz połączyć wszystko w spójną całość, najlepszym pomysłem jest zastosowanie przyprawy do dań z fasoli. Jest to specjalna kompozycja ziół i mieszanych warzyw, w której harmonijne połączenie odnalazły słodka i ostra papryka, majeranek, sól, czosnek, kolendra oraz czarny pieprz. Jako dopełnienie całości dodajmy oliwki, które uzupełnią smak potrawy o odcień kwaskowości i cierpkości. Zielone wzbogacą paletę barw. Cieszmy się kolorami jesieni na talerzu!

 

Składniki dla 4 osób:

Majeranek otarty Prymat
Przyprawa do dań z fasoli Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Fasola kolorowa (czerwona, biała, czarna) – 300 g
Seler – ½ sztuki
Marchewka – 1 sztuka
Por – ½ sztuki
Cebula biała – ½ sztuki
Cebula czerwona – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Oliwki zielone Smak
Przecier pomidorowy – 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat – 2 łyżeczki
Olej – 2 łyżki

Przygotowanie:

Seler, marchew, cebule, paprykę i pora kroimy w kostkę o mniej więcej podobnej wielkości. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule i pora, po chwili dodajemy pokrojoną paprykę, marchew i seler. Warzywa przesuwamy na jedną stronę garnka, a na drugiej połowie podsmażamy przecier pomidorowy. Po chwili mieszamy wszystkie składniki. Warzywa zalewamy wodą (na wysokość warzyw) i doprawiamy do smaku przyprawą do dań z fasoli, chili, pieprzem cayenne i majerankiem.
Następnie dodajemy ugotowaną fasolę i mieszamy. Fasola przed gotowaniem powinna być namaczana przez ok. 12 godzin. Pod koniec dodajemy 2 łyżki musztardy, kilka pokrojonych na pół oliwek i dusimy jeszcze przez 5 minut. Gotowe ragout wykładamy na głęboki talerz. Możemy je ozdobić ulubionymi ziołami. Danie jest idealne dla wegetarian, ale może też być podane jako dodatek do mięsa.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    20151004_111418-1
    Opublikowano

    mileneczka5

    kolorowe smaczne danie:):)
  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Mniam, pyszne danie :) Porywam miseczkę :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczne danie :)

Dodaj komentarz